19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD Dışişleri Bakanı Powell istifa etti

11 Eylül saldırılarıyla Irak’ta devrilen Saddam Hüseyin rejimi arasında hiçbir bağlantı olmadığını itiraf ederken, "Irak’taki zorlukları yanlış hesapladık" diyen ve Bush yönetiminin politikalarını eleştirmesiyle bilinen ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, istifasını Beyaz Saray’a sundu.

Bir süredir Powell’ın, George W. Bush yönetimi içindeki sertlik yanlısı kanatla geçiremediği konuşuluyordu.

Uluslararası çevrelerde saygı gören bir bakan olan Colin Powell, Irak’taki Amerikan işgalini destekleyen bir koalisyon oluşturmakta büyük rol oynamıştı.

Bu arada bir Amerikalı yetkili, Beyaz Saray’ın bugün Powell’ın istifasıyla ilgili bir açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.

67 yaşındaki Powell’ın istifa mektubunu geçen Cuma günü Başkan Bush’a takdim ettiği belirlendi. Powell’ın ikinci dönem Bush kabinesinde görev almak istemediği bu ay başında yapılan başkanlık seçimlerinden önce konuşuluyordu.

Gün içerisinde Bush kabinesinden dört ismin daha istifasının açıklanacağı belirtiliyor. Bu isimlerden birinin Enerji Bakanı Spencer Abraham olacağı kaydedildi.

Powell’ın gerekçesi yoğun iş temposu

Powell cephesinden gelen açıklamalar, yoğun iş temposu nedeniyle bakanın ikinci dönem bu ağır sorumluluğu almak istemediği yönündeydi.

Adalet ve Ticaret bakanı da istifa etti

Başkanlık seçiminin ardından kabinede beklenen değişiklikler kapsamında Adalet Bakanı John Ashcroft ve Ticaret Bakanı Donald Evans istifa etti.

Adalet bakanlığı için Thompson’ın adı geçiyor

11 eylül saldırılarının ardından terörle mücadele kapsamında uygulamaya konulan politikalar nedeniyle eleştirilere maruz kalan Ashcroft’tan boşalan koltuğa eski yardımcısı Larry Thompson’ın oturabileceği konuşuluyor.

Adaylar arasında Beyaz Saray hukuk danışmanı Alberto Gonzales, Bush’un seçim kampanyalarını yürüten Marc Racicot ve eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin de isimleri geçiyor.

Bush’un en yakın arkadaşı Ticaret bakanı olabilir

Bush’un en yakın arkadaşı olarak tanınan Evans’ın yerine ise seçim kampanyasında finans müdürlüğü yapan Mercer Reynolds’ın atanabileceği tahmin ediliyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 16:49:49
Güncelleme :15 Kasım 2004 Pazartesi 18:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?