18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD halkından Irak değerlendirmesi

New York Times gazetesi ile CBS televizyonunun ortaklaşa yaptığı bir kamuoyu araştırması, ABD halkının, Başkanı George W. Bush’un ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesine dair bir planının bulunmadığına inandığını ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 71’i Bush’un Irak’tan çekilme planı bulunmadığını belirtirken, bu konuda bir planı bulunduğuna inananların oranı ise yüzde 21’de kaldı.

Anketin sonuçları, ABD halkının seçimlerden sonraki gelişmeler dolayısıyla Irak konusunda iyimser olduğunu, ancak istihdam, sosyal güvenlik ve vergi indirimleri konusunda Bush yönetimi politikalarının kamuoyunun beklentilerini karşılamadığını ortaya koydu.

Halkın yüzde 50’si Bush’un Irak politikasına tepkili

ABD halkının yüzde 45’i Bush yönetiminin Irak konusunda izlediği politikaları onaylarken, onaylamayanların oranı yüzde 50’yi buluyor. Katılımcıların yüzde 53’ü, Irak’taki gelişmelerin ABD için daha iyiye gittiğini düşünmesine rağmen, Irak’taki durumun ABD’liler için bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği ve 1-2 yılda Irak’ın istikrarlı bir demokrasi olacağına inananların oranının sadece yüzde 9 olduğu belirtildi.

Araştırmada, Irak’ta demokrasinin mümkün olacağına, ancak bunun 2 yıldan fazla zaman alacağına inananların oranının yüzde 55 olduğu tespit edilirken, ABD halkının yüzde 34’ünün ise Irak’ta asla istikrarlı bir demokrasi kurulamayacağını düşündüğü ortaya çıktı.

Anket sonuçlarına göre, ABD halkının yüzde 55’i Irak’ta istikrarlı bir demokrasi kuruluncaya kadar ABD güçlerinin bu ülkede kalmasını isterken, yüzde 10’u ise askerlerin en kısa zamanda Irak’tan çekilmesi gerektiğine inanıyor.

"Irak’a savaş açılmamalıydı"

Savaşın ikinci yıldönümü yaklaşırken, Irak’a savaş açılmasının yanlış olduğuna inanan ABD’lilerin oranının hala yüksek olduğu ve halkın yüzde 50’sinin ’ABD Irak’a girmemeliydi’ görüşünü, yüzde 46’sının ise savaş açmakla ABD’nin doğru olanı yaptığını savunduğu belirtildi.

Savaşın başladığı mart 2003’te savaşa destek verenlerin oranının yüzde 69 olduğu hatırlatıldı.

..
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 00:27:59
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 01:21:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?