17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD ile askeri-politik konular ele alınacak

ABD Savunma Bakanlığı müsteşar yardımcısı, ’yüksek düzeyli savunma grubu toplantısının’ gündemine hazırlık için Ankara’da Genelkurmay yetkilileriyle biraraya geldi.

Gündemde, Irak ve İran’daki gelişmeler de ağırlıklı olarak yer alacak.

ABD ve Türkiye, bir dizi askeri-politik konuyu görüşmeye hazırlanıyor. Hafta başında Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ian Brzezinski, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmelerin ardından Genelkurmay yetkilileriyle toplantı yaptı.

Amaç, ön hazırlık yapmak

Ziyaretin amacı, iki ülke askeri yetkililerinin düzenli olarak her yıl karşılıklı gerçekleştirdikleri Yüksek Düzeyli Savunma Grup toplantılarının gündemi için ön hazırlık yapmak.

İki ülkenin Genelkurmay İkinci Başkanlarının katıldığı toplantılardan sonuncusu geçtiğimiz yıl ABD’de yapıldı.

Brezinski’nin temaslarının ardından Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı’nın tarihi ve gündemi netleşecek.

Avrupa’daki kuvvetlerin yeniden yapılandırma programı

Yapılan yorumlar, yıl sonuna doğru gerçekleşecek bu toplantıda ABD’nin bir süredir üzerinde çalıştığı Avrupa’daki kuvvetlerini yeniden yapılandırma programının da gündeme geleceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD, İncirlik üssünün kullanımı konusunda yeni ek kolaylıklar istedi ancak Türkiye’den "mevcut durumunun değişmesi ve yürürlükteki Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın revizyonu bu aşamada düşünülmemektedir" yanıtını aldı.

48 savaş uçağının İncirlik’e getirilmesi

Almanya’da bulunan 48 savaş uçağını İncirlik’e getirmek isteyen ABD’nin, anlaşmalara göre kendisine tanınan eğitim amaçlı kullanım dışında, operasyon izni de istediği yorumları yapıldı.

ABD’nin isteklerini şimdi, önümüzdeki aylarda yapılacak olan Yüksek Düzeyli Savunma Grup toplantısında somut olarak gündeme getirmesi bekleniyor.

Aralarında Bulgaristan’ın da bulunduğu eski doğu bloku ülkelerinde askeri üsler kurmaya hazırlanan ABD’nin resmen seslendirilmemesine karşın Türkiye’ye yönelik de planları olduğu biliniyor.

’Ana operasyon merkezi ve İleri harekat merkezleri’

Yapılan değerlendirmeler, ABD ordusunun yeni kuvvet yapılandırmasında, ’Ana operasyon merkezi ve İleri harekat merkezleri’ adında farklı işlevlere sahip üsler kurmak istediğini, bu kapsamda lojistik ve operasyonel amaçlı olarak İncirlik’ten yararlanmayı planladığını gösteriyor.

Savunma grup toplantılarında Irak ve İran’da gündemde olacak.

Türkiye’nin Irak’taki Türkmenlerin durumu ve PKK varlığının ortadan kaldırılmasına ilişkin taleplerini ortaya koyması bekleniyor.

İran konunusunda ise, bu ülkenin nükleer programına ilişkin gelişmeler gözden geçirilecek.
kemal yurteri-cnn türk
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 15:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?