17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD ile Küba’nın ‘Noel’ düellosu

Havana’daki Amerikan diplomatik misyonunun, Noel nedeniyle astığı süslemeler, ABD ile Küba arasında yeni bir krize neden oldu. 

Küba hükümeti, geçen yıl tutuklanan 75 Kübalı muhalife göndermeler yapan süslemelerin kaldırılmasını istedi. Ancak bu talep ABD tarafından kabul edilmeyince Küba’nın misillemesi gecikmedi. Binanın karşısına konulan 2 dev panoya, Ebu Gurayb Cezaevi’ndeki işkence fotoğrafları asıldı.

Hıristiyan aleminin önümüzdeki hafta kutlamaya hazırlandığı Noel, Küba hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir gerileme yolaçtı.

Başkent havana’da bulunan Amerikan diplomatik misyonu, binanın yüzüne ve cephesine Noel süslemeleri astı. Süslemeler arasında, geçen yıl Küba’da 75 muhalifin tutuklandığına gönderme yapan, yanar söner 75 sayısı da bulunuyordu.

Buna tepki göstermekte gecikmeyen Küba hükümeti, Amerikan misyonundan Noel süslemelerini indirmesini istedi..

Amerikan diplomatik misyonu ise bu isteği reddederek, Noel sona erene kadar süslemelerin yerinde kalacağını bildirdi.

Bu yanıta Küba’nın misillemesi gecikmedi. Küba hükümeti, Amerikan diplomatik misyonu binasının tam karşısına, iki dev pano yerleştirerek bunlara Ebu Gurayb Cezaevi’nde Iraklı tutuklulara yapılan işkenceleri gösteren fotografları astı. Panolardaki “gamalı haç” ve “faşist” kelimesi yazılı pankartlar da dikkati çekti.

Amerikan diplomatik misyonu yetkilileri, Küba’nın misillemesiyle ilgili bir açıklama yapmadı.
Küba’nın, 1961’den beri Amerika ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Konsolosluk faaliyetleri için her iki ülkede karşılıklı olarak birer misyon bulunuyor.

NTV TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 13:36:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?