18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD ile ´şehit´ krizi tırmanıyor

Irak`ta saldırıya uğrayan Türk polislerinin ölümü konusunda ABD`nin suçlanmasına ABD Büyükelçiliği`nden tepki geldi. Bir Büyükelçilik yetkilisi ``ABD`nin, Türk polislerinin trajik ölümünden bir biçimde sorumlu olduğunu ima etmek tam bir saçmalıktır`` diye konuştu.

ABD Büyükelçiliği yetkilisi, Türk polislerinin Irak`ta öldürülmesinden üzüntü duyduklarını ifade ederek, baş sağlığı dileğinde bulundu. Yetkili, "ABD`nin, Türk polislerinin trajik ölümünden bir biçimde sorumlu olduğunu ima etmek tam bir saçmalıktır" diye konuştu.

Irak`ta şimdiye kadar 1200`den fazla Amerikalı`nın öldüğüne dikkat çeken yetkili, ``ABD`nin sorumlu olduğu nasıl öne sürülebilir`` dedi.

Yetkili, Irak`ta insanları öldüren asiler ve teröristlerin bulunduğunu ifade eden ederek, "Irak`ın tehlikeli bir yer olduğu kanıtlandı. Sadece dün 62 kişi öldürüldü" ifadesini kullandı.

Irak`taki güvenlik sorununun ciddi bir boyutlarda olduğunu kaydeden yetkili, ABD ve Irak güçlerinin Felluce gibi yerlere girmelerinin nedeninin ``bu tür insanlardan kurtulmak`` olduğunu vurguladı.

Tolon: "ABD´ye Mesaj: Biz de not ettik"

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, 5 Türk güvenlik görevlisinin Türkiye’den Bağdat’a giderken Musul yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürülmesiyle ilgili olarak, "Yıllarca beslediğimiz birilerinin bugün Türk insanına karşı nasıl hasmane bir tavır takındığının göstergesidir" demişti.

Orgeneral Tolon, Gaziosmanpaşa İlçesi’ne bağlı Hacımaşlı Köyü’nde, ”Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri” kapsamındaki etkinlik sırasında basın mensuplarının Musul’daki saldırıyla ilgili sorularını yanıtlamıştı.

Orgeneral Tolon, şöyle demişti:

“Dost ve müttefik bildiğimiz ve öyle tanımladığımız ülkenin kontrolü altında bulunan bir yerde cereyan etmiş olması, tabii fevkalade üzücü bir olay. Üstelik olayın cereyan ettiği bölge, tam bizim tanımımızla ’besle kargayı oysun gözünü’ tanımı... Yıllarca beslediğimiz birilerinin bugün Türk insanına karşı nasıl hasmane bir tavır takındığının göstergesidir. Bunun, bu olayla kalmayacağını, bu ve benzeri olayların devam edeceğini biliyorum.”

Daha önce de Irak’ta kamyon şoförü ve görevlilerin şehit olduğunu hatırlatan Orgeneral Hurşit Tolon, “Tabii biz de bunu not ediyoruz” demişti.

WASHİNGTON DA NOT ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, bir süre önce Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, Rum cemaatinin önde gelen liderleri onuruna verdiği resepsiyona Türk yetkililerin katılmama kararını “not ettiklerini” bildiren bir açıklama yapmıştı.

ÖLDÜRÜLEN POLİSLER İÇİN TÖREN

Irak’ta öldürülen 5 güvenlik görevlisi için İçişleri Bakanlığı önünde bir tören düzenlendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Irak’ta Irak halkının bölünmez bütünlüğü için elinden gelen gayreti sarfeden bir Türkiye ve Türk Milleti, bunun bedelini şu ana kadar kaybettiği yaklaşık 80’e yakın evladıyla ödememeliydi" dedi.

Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, bakanlar kurulu üyeleri, askeri erkan, milletvekilleri, Valiler, şehitlerin aileleri ve çalışma arkadaşları katıldılar.

Teröristin dini, milleti, ırkı, vatanı olmadığını söyleyen Erdoğan, "İşte bunun gereğini yerine getirdiler. Çünkü savaşa giden kardeşlerimiz değildi şehitlerimiz. Sadece oradaki bir diplomatik görevin gereği büyükelçiliğimizi ve bayrağımızı korumak için oradaki görevlerine gidiyorlardı. Bu görevlerine giderken alçakça kurulan bir tuzak neticesinde şehit edildiler. Biz, bunun takipçisi olacağız, takipçisiyiz. Tabii bunlar bizleri, şehit ailelerini ve milletimizi tatmin etmiyor, etmez de. Ama biz bunun bedelini biliyoruz ki ebedi alemde alanlardan olarak gördüğümüz şehitler nezdinde kendimizi biraz olsun teselli bularak tatmin ediyoruz" diye konuştu.

Erdoğan sözlerini, Mehmet Akif Ersoy’un "Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber. Sana aguşunu açmış duruyor Peygamber" dizeleriyle tamamlayarak, "Biz de kendilerini o aguşunu açmış Peygamberin kucağında görüyor ve kendilerine Allah’tan rahmet, ailelerine, milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.
AA - KENTHABER
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 18:48:46
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 12:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?