20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD ile Türkiye arasında ’soykırım’ gerginliği

AKP içinden gelen ve ABD’nin Felluce’de soykırım suçu işlediğine dair açıklamalar Ankara’yı Washington nezdinde zor durumda bıraktı.

Dışişleri Bakanı Gül konuyla ilgili olarak "soykırım hukuki bir tabir" dedi. ABD’nin bu konuda Türkiye’ye Ermeni soykırımıyla ilgili şantaj yapmadığını söyledi.

Büyükelçilik ise bir açıklama yaparak "soykırım iddiaları temelsiz, kışkırtıcı ve hakaretamizdir" ifadesini kullandı.

Diplomatik girişimlerin yanında Büyükelçilik bir de açıklama ile rahatsızlığını dile getirdi.

ABD Büyükelçiliği’nin Felluce açıklamasında, "ABD’nin Irak’ta soykırım uyguladığı iddiaları temelsiz, kışkırtıcı ve hakaretamizdir" ifadesi kullanıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, "Felluce’de düzenlenen operasyonların amacı, kente sızan teröristlere temizlemek" dedi ve operasyon sırasında kimyasal ve atom silahları, zehir gazı, sinir gazı, misket bombaları, fosfor bombaları ve napalm bombası kullandığı yönündeki iddiaların da asılsızlığının kanıtlanabileceğini de ifade etti.

Ankara’da Felluce operasyonu nedeniyle ABD ile gerilen ilişkiler yatıştırılmaya çalışılıyor. Dışişleri Bakanı Gül, Felluce’deki olayları herkesten önce kendi hükumetinin eleştirdiğini anımsattı. Ancak soykırımın bir hukuki ifade olduğunu vurgulayarak, "herşeyin kendi boyutu içersinde değerledirilmesi gerektiğini belirtti."

Dışişleri Bakanı Gül, “herşey kendi boyutları içinde değerlendirilmeli. Soykırım hukuka aykırı bir tabirdir. Aşırı güç kullanmak sivilleri gözetmemek ayrı şeylerdir. Kamuoyunun tepkisi ortadadır. Dünyanın her tararfında bu tepkiler vardır. Bunlar açık toplumun gerekleridir. Siz soykırım derseniz, biz de böyle yaparız demek şantaj olur" dedi.

Diplomatik kaynaklar, ABD’nin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP’li Mehmet Elkatmış’ın ABD’nin Felluce’de atom bombası kullanarak soykırım işlediğine dair açıklamasından duyduğu endişeyi Ankara’ya ilettiğini belirtiliyor.

ABD büyükelçisi Eric Edelman’ın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ile geçtiğimiz cuma günü yaptığı görüşmede bu konuya da değindiği bildiriliyor. Edelman’ın, bu ifadenin Türkiye tarafından kullanılmasının, bugüne kadar Ermeni soykırımı tasarıları konusunda her zaman Türkiye’den yana tavır almış olan ABD yönetimini zorda bıraktığını söylediği kaydediliyor.

ABD büyükelçiliği kaynakları, bunun asla bir ‘uyarı’ veya ‘şantaj’ olmadığının altını çizdiler. Washington’un geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu konuda Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğini söylediler.

Büyükelçi Edelman’ın ise sadece dikkatsizce yapılan bazı açıklamaların Türkiye’yi bu konuda destekleyen ABD yönetimi açısından yaratacağı zorluklara işaret ettiğini vurguladılar.
VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 00:23:01
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 02:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?