18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD Irak'ta ölüm mangaları kuracak

İngiltere’de yayımlanan Times gazetesinin bugünkü sayısında yeralan Washington mahreçli haberde, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığının Irak’lı militanlara karşı, El Salvador’da solcu gerillalara karşı oluşturulanlara benzer ölüm mangaları kurma planları üzerinde çalıştığı bildirildi.

Habere göre, bu ölüm mangaları Kürt ve Şii savaşçılardan oluşacak ve ayaklanmanın liderlerini bulup yoketmekle görevli olacaklar.

Amerikan Newsweek dergisinde yayımlanan aynı konudaki haberde de, ABD’nin, Irak’ta isyancılara karşı Kürt peşmergeler ve Şii militanlardan oluşan "vurucu timler" oluşturmayı planladığı ileri sürüldü.

Derginin haberine göre bu taktik, yönetim yetkilileri arasında, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un, ABD desteğiyle solcu ayrılıkçılara karşı 1980’lerdeki savaşına göndermede bulunularak, "Salvador seçeneği" olarak niteleniyor.

Dergiye konuşan bir Amerikan askeri yetkilisi, "Herkes, Irak’ta şu andaki duruma devam edilemeyeceğinde anlaşıyor. İsyancılara karşı hücuma geçmenin bir yolunu bulmak zorundayız. Şu anda savunmadayız ve kaybediyoruz" dedi.

Newsweek dergisi, Sünni isyancıları ve destekçilerini hedef alacak Iraklı timler yetiştirmek üzere Amerikan Özel Kuvvet elemanlarının da bölgeye gönderilmesinin planlandığını yazdı. Dergi, Iraklı vurucu timlerin, doğrudan infaz mı yoksa yakalama operasyonları için mi eğitileceğinin ise belirsiz olduğunu kaydetti.

Haberde, vurucu timlerin özellikle Kürt peşmergeler ve Şii milislerden seçileceği, bu vurucu timlerin Suriye sınırını aşarak operasyon gerçekleştirmelerinin

Bir diğer İngiliz gazetesi Independent ise, Amerikan askerlerinin hafta sonunda Irak’da iki ayrı olayda tahminen 19 sivili öldürmelerinin, Irak seçimleri konusundaki umutlara gölge düşürdüğünü yazdı.

Gazetenin Bağdat muhabiri direnişin yaygınlığı nedeniyle Amerikan askerlerinin sürekli bir korkuyla yaşadıklarını anlatıyor.

"Amerikan askerleri, yollarda, zırhlı Humvee araçlarını yollarından çabucak çekilmeyen sivil arabaların üzerine sürüyor.

Kendilerine biraz yaklaşan araçların sürücülerinin üzerine derhal tehditkar bir şekilde silahlarını doğrultuyor ve kimsenin anlamadığı İngilizce emirler yağdırıyorlar..

Amerikalılar bir yandan kalpleri kazanma çabalarını sürdürdüklerinde ısrarlı.. Arada bir üslerinden çıkıp halka futbol topu, diş macunu ve oyuncak dağıtıyor ve altyapı çalışmalarına katılıyorlar.

Ama Amerikalılara yönelik saldırılar arttıkça onlar da sivillere karşı daha kuşkulu oluyor. Bir çok Irak’lı, artık mahallesinde Amerikan devriyesi gördüğünde dehşete kapılıyor."
BBC Türkçe ve Sansursuz.com
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 09:47:38
Güncelleme :10 Ocak 2005 Pazartesi 09:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?