18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’ABD İran´ı yaza bombalar’

Vietnam Savaşı’nda My Lai Katliamı’nı, Irak operasyonu sonrasında Ebu Garip Hapisanesi’ndeki işkence skandalını ve son olarak da İran’a bazı ABD ajanlarının sızdığını ortaya çıkaran Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, Hürriyet’in sorularını yanıtladı ve ünlü gazeteci şu iddiada bulundu:

"Amerika, İran’da nükleer silah üreten tesis bulursa yaz başında bombalayacak."

Hürriyet gazetesinin bugünkü (28 Ocak 2005) sayısında birinci sayfada manşetten yayımlanan haber şöyle:

İran’a bomba yaza

Ezgi BAŞARAN

New Yorker Dergisi’nde 17 Ocak’ta ABD’nin İran dahil olmak üzere 10 ülkede gizli operasyon yaptığını yazarak yeniden gündeme gelen Pulitzer ödüllü ünlü gazeteciyle uzun e-mail görüşmelerinden sonra önceki akşam Washington’daki ofisinden telefonla konuştuk. İşte sorularımız ve Hersh’in yanıtları:

Nükleer silah ünitesi bulursa ABD, İran’ı ne zaman vurabilir?

Amerika gizli operasyonla İran’ın nükleer silah ürettiğini düşündüğü tesisleri bulmaya çalışıyor. Bulurlarsa, yaz başında bombalayabilirler.

İsrail’in tavrı nedir?

İsrail, İran’ın nükleer güç kazanmasını istemiyor ve Amerika’ya bu konuda ‘Ya siz bir şey yaparsınız, ya da biz yapacağız’ diyor.

Avrupa ülkeleri İran’ın nükleer silah üretmemesi için diplomatik yollardan anlaşma zemini bulmaya çalışıyor. Amerika niye onlara katılmıyor?

Avrupa Birliği, özellikle Almanya, İngiltere ve Fransa bu konuda yoğun çaba içinde. İran’a nükleer silahlanma programını durdurması için ticaret ayrıcalıkları gibi ‘hediyeler’ sunuyor. Söz verdiği halde Amerika’nın neden bu sürece katılmadığını Başkan Bush’a sormak lazım. Ama Amerika masaya oturmadığı sürece Avrupa’nın çabaları da boşa gidecek.

RAHATSIZ OLUYORUM

Önce Ebu Garib Hapisanesi’ndeki işkenceleri açığa çıkardınız, şimdi de Pentagon’un yabancı ülkelerdeki gizli operasyonlarını. Rumsfeld ekibinin tepkisi nasıl size karşı?

Siz de biliyorsunuz ki hiç hoşlarına gitmiyor yazdıklarım.

Baskı altında hissediyor musunuz kendinizi?

Hayır çünkü bu ilk defa başıma gelmiyor. Vietnam’daki My Lai skandalını ortaya çıkardığımda en zoruydu ama artık alıştım diyebilirim. Ama benim hakkımda sürekli çıkıp açıklama yapmaları beni çok rahatsız ediyor. Basından daha çok arkadaşımın bunlara tepki göstermesini isterdim ama olmuyor. Ben ve gazeteciliğimle ilgili kötü şeyler söyleyen insanların cahilliğine veriyorum.

Irak’a yapılan başka ülkelere de yapılacak

EBU Garib Hapishanesi’ndeki işkence skandalını ortaya çıkaran Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, 26 Ocak’ta New York’taki Steven Wise Özgür Sinagoğu’nda bir konuşma yapmıştı.

Açık Radyo’da da dün kısmen yayınlanan konuşmasında Hersh, şunları söyledi:

"Başkan Bush Irak’ta yaptığını şimdi başka ülkelerde de yapacak. Bence ceset torbalarının içinde kim olduğu onun için hiç önemli değil. Çünkü çoğalan ceset torbalarının Amerika’nın olması gerektiği yere gelmesi için ödenmesi gereken bir bedel olduğunu düşünüyor. Şu anda Irak’ta neler olduğunu bilmiyoruz çünkü ne Iraklıları vuran füzelerin kalktığı Doha’daki üste, ne de uçak taşıyan Harry Truman’da bir gazeteci var. Oradan füzeler kalkıyor ve istediğini vuruyor, biz bir şey sormuyor ve bilmiyoruz."
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:42:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?