18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD kargosuna 20 yıl sonra bildirim şartı

İki yıl önce Atatürk Havalimanı’ndaki ABD irtibat bürosunda çalışan Amerikalı askerlerin aprona araçlarıyla giriş çıkışı yasaklandı.

ABD’nin Atatürk Havalimanı’nda bir büro kurarak 20 yıl boyunca Amerikan askerlerine ait paketleri gümrüğe bildirmeden Türkiye’ye soktuğu ortaya çıktı. Uçağın altından kargoları alan ABD’li askerlerin aprona girişini yasaklayan Türkiye, postalara da beyan şartı getirdi.

ABD’nin, Atatürk Havalimanı’nda yaklaşık 20 yıl önce TUSLOG adıyla kurulan büroda, gümrüğe herhangi bir bildirim yapmadan, hiçbir gümrük kontrolüne tabi tutulmadan ticari uçaklarla gönderilen ABD askerlerine ait resmi ve kişisel posta paketlerini Türkiye’ye soktuğu belirlendi. Yetkililerin ‘irtibat bürosu’ olarak nitelediği TUSLOG’da ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı olarak askerler görev yapıyor. Aprona araçlarıyla giren askerler, sivil uçaklarla Türkiye’de bulunan ABD askerlerine gönderilen kargo, posta paketleri ve mektupları uçak altından alarak çıkarmaya başladı.

PERSONEL AZALTILDI

Atatürk Havalimanı Güvenlik Komisyonu, 2 yıl önce bir karar alarak ABD askerlerini disiplin altına almak amacıyla çalışma başlattı. İlk olarak ABD askerlerinin aprona araçlarıyla giriş çıkışını yasakladı. Ardından bürodaki 30 olan personel sayısı önce 17’ye, daha sonra da 14’e düşürüldü. 9 ABD askerinin bulunduğu büroda 5 de tercüman ve halkla ilişkiler görevlisi çalışıyor.

ABD: HER YERDE VAR

Türkiye’nin getirdiği kısıtlamalar ABD Büyükelçiliği’nin tepkisine neden oldu. ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın Bürosu’ndan bir yetkili, dünyanın birçok ülkesindeki havalimanlarında ticari uçaklarla gönderilen ABD askerlerine ait resmi ve kişisel postaların uçaklardan alınıp sahiplerine ulaştırılması için askeri posta servisleri bulunduğunu bildirdi.

PROTOKOL YAPILMIŞ

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden bir yetkili ise ABD askerlerinin havalimanında görev yapmasıyla ilgili kendilerinde bir anlaşma olmadığını söyledi. Dışişleri’nin açıklamalarını doğrulayan İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Vedat Müftüoğlu, İncirlik Üssü’ne bağlı büronun Türkiye’deki varlığının iki ülke dışişleri bakanları arasında 20 yıl önceki bir protokolle belirlendiğini söyledi.

ANLAŞMA HAZIRLIĞI

Müftüoğlu’nun verdiği bilgiye göre yasal bir anlaşma yapılması için Dışişleri’nin 9 Mart’ta verdiği talimat şöyle:

‘...tarafların mevzuat ve çıkarlarını gözeten bir uygulama oluşturulması amacıyla çalışmalarımız sürmekte olup konunun önümüzdeki dönemde yeniden ele alınması öngörülmektedir. Bu çalışma sonuçlanıncaya kadar mevcut uygulamaya devam olunması gerekir.’

BEYANNAME VERİLECEK

ABD askerlerine ait postaların mevzuat gereği mutlaka beyana tabi olması gerektiğini belirten Müftüoğlu, ‘Artık bize gümrük beyannamesi verecekler. Ama şu anda iki ülke arasında bu mevzuat düzenlenene kadar bir vergi alınmayacak. Herhangi bir gümrük işlemi yapılmayacak. Ama beyan yapılacak. Bundan böyle de gelen malın ne olduğunu bize deklare edecekler. Bu uygulama da yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülecek’ dedi.
Hurriyet
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 11:17:08
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 13:28:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?