18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD:KKTC’yi tanımamız söz konusu olamaz

Washington - ABD Dışişleri Bakanlığı, KKTC’yi tanımadığı için, bu ülkenin Los Angeles’ta konsolosluk veya fahri konsolosluk açmasının söz konusu olamayacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında sorulan bir soru, daha sonra yapılan yazılı açıklamayla yanıtlandı.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti" başlığını taşıyan yazılı açıklamada, "ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımıyor. Dolayısıyla ABD’de fahri konsolos veya konsolosluk dahil diplomatik veya resmi hiçbir temsil söz konusu olamaz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Kıbrıs Türk toplumunun üyeleri, Los Angeles’ta böyle bir temsilci görevlendirme niyetleri hakkında bize bilgi verdi. Bu kişinin, ABD’de resmi bir konumu yoktur" denildi.

KKTC’nin Washington Temsilcisi Osman Ertuğ, daha önce, New York ve Washington’daki temsilciliklerin ardından Los Angeles’a bir fahri temsilci atadıklarını söylemişti.

Kıbrıs Türk kökenli bir Amerikan vatandaşı olan Mehmet Mustafaoğlu, bir temsilcilik ofisi bulunmadan, kendi iletişim imkanlarıyla fahri olarak bu görevi yürütüyor. Ertuğ, Mustafaoğlu’nun atamasına ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verdiklerini de söylemişti.

ABD: Kıbrıslı Türkler Olumlu Tavrını Sürdürüyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü basın brifinginde, Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimine değinildi ve Kıbrıs’lı Türklerin demokratik haklarını kullanarak liderlerini belirlediği dile getirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher seçim zaferinden ötürü Mehmet Ali Talat’ı kutladıklarını söyledi:

"Kıbrıs’taki seçim serbest adil ve demokratiktir. Kıbrıslı Türklerin adada kapsamlı bir çözüme ve adanın birleşmesine olan bağlılıklarını yeniden ifade etmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu amaçla, konunun bütün taraflarıyla çalışmaya hazırız."

Dışişleri sözcüsüne bir gazeteci, referandumdan sonra Amerika’nın adanın Türk tarafını hedef alan izolasyonu kaldırmayı amaçlayan bir politikayı ilan ettiğini; Talat’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra bu sürecin hızlanıp hızlanmayacağını sordu. Sözcü Richard Boucher, Amerika’nın politikasının belirli bir adayın seçimi kazanmasına bağlı olmadığını, Kıbrıs’ın Türk tarafının, geçmişte olduğu gibi, olumlu bir sonuç almaya yönelik tutumunun önemli olduğunu söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı seçimleri olasılıkla Kıbrıs Türk tarafının aynı olumlu tavrı sürdürdüğünün bir işaretidir ve Kıbrıs Türk toplumunun karşılaştığı güçlüklerin üstesinden gelmesi için çabalarımız devam edecektir. Çünkü bu, onların birleşmenin getireceği pratik yararları görmesi açısından önemlidir."

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’taki seçim sonuçlarıyla ilgili ilk açıklamasını dün yazılı bir bildiriyle yapmıştı.




AA / VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 21:44:29
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 21:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?