24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD Kongre heyeti KKTC’de

ABD Kongresi alt kanadı Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu eş başkanı Ed Whitfield başkanlığındaki Amerikalı milletvekilleri, KKTC’de. Amerikalı milletvekilleri, üst düzey temaslarda bulunmak üzere Ercan havaalanı üzerinden KKTC’ye gitti.

Heyete, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış eşlik ediyor. Heyeti Ercan havaalanında KKTC’nin Washington Temsilcisi Osman Ertuğ, Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Salih İzbul ile diğer yetkililer karşıladı.

Egemen Bağış, havaalanında yaptığı kısa açıklamada, “hayatının en mutlu anlarından birini yaşadığını” ifade ederek, “Çok mutlu, gururlu bir an yaşıyoruz” dedi.

Bağış, heyetin Ercan havaalanından girişiyle ilgili bir soru üzerine “Her şey o kadar belirgin ki, bir şey anlatmaya gerek yok. Bütün dünya, bir kez daha kimin sözünden yana olduğunu görüyor” diye konuştu.

Heyetin VIP salonundan ayrılışı sırasında KKTC Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği, “KKTC’nin tanınmasını istiyoruz”, “Artık yeter, insan hakları nerede” yazılı pankartlar açarak, heyete çiçek verdi.

Amerikan heyetinin Ercan havaalanına gelişini Kıbrıs Rum basını da görüntüledi.

Havaalanında basın mensupları ile güvenlik görevlileri arasında zaman zaman gerginlik olduğu gözlendi. Basın mensupları, rahat görüntü alamadıkları gerekçesiyle alkışlarla güvenlik görevlilerini protesto etti.

Amerikan heyeti, bugün saat 13.00’te ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Michael Klosson ile ABD Büyükelçiliği’nin KKTC’deki ofisinde bir araya gelecek. Heyet, saat 14:30’da ise KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşecek ve görüşmenin sonunda basın toplantısı düzenlenecek.

ZİYARETE RUMLARIN TEPKİSİ

Rumların, ABD milletvekillerinin KKTC’ye yarın yapacağı ziyarete tepkileri sürüyor. Rum Meclisi Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, ABD’li milletvekillerinin KKTC’ye gelişini, "ABD yönetimi tarafından BM kararlarının çiğnendiğinin açık bir göstergesi" olarak niteledi.

Ercan Havaalanı aracılığıyla yapılacak bu ziyaretin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yönlendirildiğini ifade eden Hristofyas, ’üç, dört Türk dostu milletvekilinin ziyaretinin öneminin abartılmaması gerektiği’ görüşünü savundu.

Rum yönetimi sözcüsü Kipros Hrisostomidis de, "bu ziyaretin sonuçları ve parametreleri de olacak" diyerek, ABD’li milletvekillerine ’dolaylı uyarılarda’ bulundu.

BİR ABD HEYETİ DE RUM TARAFINDA

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Simerini gazetesine göre ise ABD’li milletvekillerinin KKTC’yi ziyaret edecekleri günlerde bir başka ABD’li milletvekili grubu da Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecek.

Gazete, Güney Kıbrıs’a gidecek ABD’li milletvekillerinin 31 mayısta Larnaka Havaalanı’ndan giriş yapacaklarını, ABD’den yapılan eş zamanlı bu ziyaretlerin Rum hükümetine ciddi sorunlar açabileceğini belirtti.

Habere göre, ziyaretin amacının ’ABD’nin KKTC lehinde faaliyetler içerisinde yer alıyor’ görünmesinden ötürü Rum yönetimi için ciddi sorun oluşturacak. Güney Kıbrıs’a gidecek milletvekilleri KKTC’de de ziyaretlerde bulunacak.

GÜL: ABD HEYETİNİN ZİYARİTİ ÖNEMLİ

Bu arada ABD’li parlamenterlerin ziyaretinin önemli olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, heyetin KKTC’ye yapacağı ziyareti değerlendirerek, "dostlarımızın çağrılarımıza kulak verdiğini görmek memnuniyet verici" dedi.

Gül, "gerek Türkiye gerekse KKTC bu meselenin hallinde ne kadar uzlaşmacı olduklarını gösterdiler" diyerek, karşı taraftan olumlu yanıt çıkmadığına dikkat çekti. Gül, uluslararası çevrelerin bu gelişmeyi gözleyip olumlu adımlar atmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

BM TEMSİLCİSİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Siyasi İşler Danışmanı Kieran Prendergast bugün Kıbrıs’a ziyarette bulunacak.

Kieran Prendergast, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ve her iki taraftaki bazı siyasi liderlerle görüşecek. Cumhurbaşkanı Talat, Prendergast ile 1 ve 2 Haziran’da iki ayrı toplantı yapacak.

Talat-Prendergast görüşmesine Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da katılacak.

Cumhurbaşkanı Talat’ın Prendergast ile ikinci görüşmesi ise 2 Haziran’da yapılacak. Prendergast, Ada’daki temaslarının ardından Atina ve Ankara’ya da uğrayacak ve New York’a dönerek 7 Haziran’da BM Genel Sekreteri Annan’a bir rapor sunacak.

Rum basını konu hakkındaki haberlerde, Prendergast’ın Lefkoşa, Atina ve Ankara ziyaretlerinin ardından rapor sunacağı Annan’ın, 7 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile BM merkezinde bir araya geleceğini yazdı.


AA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2005 Salı 01:48:21
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 01:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?