18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD Nazileri sakladı mı?

ABD devletinin İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemdeki Nazi avıyla ilgili gizli belgeler, ABD istihbarat yetkililerinin aslında Nazilere ve işbirlikçilerine ülkede sığınak sunduğunu gösterdi.

Adalet Bakanlığı’nın en az dört yıl boyunca saklamaya çalıştığı 600 sayfalık rapor son 30 yılda görülen önemli Nazi davalarıyla ilgili yeni kanıtlar ortaya koydu.

Belgelerde Auschwitz’in Ölüm Meleği olarak tanınan ve kafa derisinin bir kısmı Adalet Bakanlığı’nda saklanan Dr. Josef Mengele’yi bulma çabaları, eski bir SS subayının New Jersey’de intikam için öldürülmesi ve Treblinka toplama kampının gardiyanı Korkunç Ivan’ın kimliği tespit edilirken yapılan hatalar, Nazilerin roket bilimcisi Arthur Rudolph'un NASA için çalışması gibi durumlardan bahsediliyor.

Rapor, 1979 yılında Nazileri sınır dışı etmek için kurulan Adalet Bakanlığı Özel Araştırmalar Birimi’nde çalışan avukatların, tarihçilerin ve müfettişlerin başarılı ve başarısız oldukları noktaları tek tek listeliyor.

Ancak raporun belki de en can sıkıcı noktası CIA’in Nazi göçmenlerle olan bağlantısını ortaya koyan kısımları. Araştırmacılar ve eski hükümet raporları, CIA’in Nazileri savaş sonrası dönemde çeşitli istihbarat amaçları için kullandığını göstermişti. Ancak söz konusu 600 sayfalık rapor Amerikalıların bu tür operasyonlarda ne kadar etkin bir biçimde yer aldığına işaret ediyor.

 

Devletin zalimlerle işbirliği

Adalet Bakanlığı’nın raporunda bu ilişkiler “devletin zalimlerle işbirliği” olarak tanımlanıyor. Raporda Özel Soruşturmalar Birimi müfettişlerinin bazı Nazilerin ABD’ye girişlerine “bile bile izin verildiği”nin öğrenildiği ifade ediliyor. Raporda, “Zulmedilenlerin sığınağı olmakla övünen Amerika, zalimlerin de sığınağı haline geldi” deniyor.

Adalet Bakanlığı 2006’dan bu yana raporu kamuoyuyla paylaşmayı reddetti. Bakanlık, geçtiğimiz ay, gelen dava tehditleri üzerine, raporu büyük bir kısmı karartılmış biçimde özel araştırma grubu Ulusal Güvenlik Arşivi’ne sundu. Ancak o dönemde raporun önemli yasal ve diplomatik açıdan hassas kısımlar atlanmıştı. New York Times metnin tamamını ele geçirdi.

Adalet Bakanlığı, altı yıllık çalışmanın eseri olan raporun hiçbir zaman resmen tamamlanmadığını ve resmi bulgular içermediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, raporda “birçok veri hatası ve çıkarılan kısım” bulunduğu ifade edildi, ancak bu kısımların nereler olduğu belirtilmedi.

 

Nazi olduğu anlaşılırsa ne yaparız?

Bu yıl başlarında bir başka birimle birleştirilen Özel Soruşturmalar Birimi’nin kuruluşundan bu yana 300’den fazla Nazi sınır dışı edildi, vatandaşlıktan çıkarıldı ya da ABD’ye girmekten men edildi.

Raporda, istihbarat yetkililerinin yardım ettiği Nazilere örnek olarak, CIA’in “Almanya’yı Yahudilerden temizleme” projesinin önderlerinden Adolf Eichmann’ın yardımcısı Otto Von Bolschwing’e 1954 yılında yardım etmesi gösterildi. Bolschwing daha sonraki dönemde CIA için çalıştı.

Bir dizi iç yazışma belgesinde CIA yetkililerinin eğer Von Bolschwing’in geçmişi ortaya çıkarsa ne yapacaklarını tartıştıkları görüldü. Adalet Bakanlığı Von Bolschwing’in Nazi olduğunu öğrendikten sonra dışı edilmesine karar verdi. Von Bolschwing, aynı yıl 72 yaşında öldü.

 

AA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2010 Pazar 18:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?