20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD ordusuna Irak takviyesi

ABD ordusuna Irak takviyesi30 bin kişilik ek askeri kadro sorununu acil kararname yoluyla çözen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, böylece Kongre'nin onayını alma külfetinden kurtulmayı amaçlamaktaydı. Böylece ABD'nin askeri birlik kontenjanında kadro 482 binden 512 bine yükselmiş oluyordu. Bu birliklerin yarısı, tahminlere göre şu anda Özbekistan'dan Güney Kore'ye, Almanya'dan Irak'a kadar bir çok farklı ülkede görev yapıyor.
Genelkurmay Başkanı Peter Schoomaker, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu'na açıklamasında, söz konusu 30 bin kişilik kadronun kısmen terhis geciktirerek, kısmen ise yeni elemanlarla sağlanacağını bildirirken, Irak'taki birlik kontenjanlarının 2005 ve 2006 yılında iki kez daha değişim yaşayacağını söyledi.
ABD Silahlı Kuvvetleri'nin son yıllarda Afganistan ve Irak'taki ek görevler sebebiyle personel darboğazı yaşadığı biliniyor. Şu anda 160 bin ulusal muhafız ve yedek subayın bile sürekli görevde olması, bu darboğazın işareti olarak yorumlanıyor.
Diğer taraftan, Irak'taki Amerikan silah denetçilerinin eski şefi David Kay'in önceki gün Kongre üyelerine yaptığı açıklamaların ve bu arada gizli servislerin işlerliğine dair dile getirilen eleştirilerin yankısı sürüyor. Kay, 2003'ün Mart ayındaki savaşın öncesinde bile Irak'ın elinde kitle imha silahı bulunmadığına ilişkin inandırıcı delillerin varlığına rağmen, gizli servislerin bunun aksini savunmalarını anlamakta zorlandığını ifade ederek, bağımsız bir komisyonun bu konuyu araştırmasının yararlı olacağını söylemişti.
Muhalif Kongre üyeleri ise şimdi bu araştırmaların genişletilerek, hükümetin yetkisini aşarak, gizli servisin çalışmalarını etkileyip etkilemediğinin de tespit edilmesi talebinde bulunuyor. Kongre ilgili komisyonunun Rhode Island'lı Demokrat üyesi Jack Reed, "Hükümetin sorumluluk alanına giren görevler arasında, gizli servislerden edinilen bilgilerin değerlendirilmesi ve doğruluk derecesinin araştırılması da var" diyerek, bu sebeple, suçu sadece gizli servislere yükleyerek bu işten sıyrılmanın mümkün olmadığını kaydediyor.
Bu arada Amerikan gizli servisi CIA'in kendi bünyesindeki enformasyon edinim sürecinde hata yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruşturmaya şimdiden başlatığı bildiriliyor.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2004 Cuma 18:40:50
Güncelleme :31 Ocak 2004 Cumartesi 05:07:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?