19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD pes etti, Felluce Saddam Hüseyin'in ordusuna emanet

Irak'ın Felluce kenti çevresinde yaklaşık bir aydır süren kuşatmaya son verecek planın uygulanmasına başlandı.

Bu amaçla iki tabur Amerikan askeri Felluce dışından çekilmeye başladı.

Çekilme işleminin bugün sürmesi bekleniyor.

Plana göre Felluce'deki Amerikan birliklerini yerini, yaklaşık 1000 eski Irak askerinden oluşan bir güvenlik birimi alacak.

Bu birimin başında ise devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in Cumhuriyet Muhafızları'nda tugay komutanlığı yapan General Cesim Muhammed Salih bulunacak.

Amerikalılar bu güvenlik gücünün de kendilerine bağlı olacağını söylüyor, gücün Felluce halkının güvenini kazanmasını umuyor.

Ancak Irak güvenlik gücüne, kentteki Sünni savaşçıları silahsızlandırma görevi verilip verilmediği belirsiz.

Amerikalılar daha önce bu koşulla isyancılarla ateşkese varmış, ancak ateşkesin taraflarca sürekli ihlal edilmesiyle Sünni savaşçılar silah bırakmamıştı.

Amerikan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Felluce'de uygulamaya koydukları planla, katilleri sivil halktan ayırmaya çalıştıklarını söyledi.

Paul Wolfowitz amaçlarının, bir askeri operasyona ihtiyaç duyduklarında, bunu minumum can kaybıyla gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın Irak'ın işgaline desteğini azaldığını ortaya koydu.

New York Times gazetesi ve CBS televizyonu tarafından yapılan araştırmada, işgale destek verenlerin oranı yüzde 47 olarak belirlendi.

Bu da, Irak savaşının başlangıcınden bu yana herhangi bir kamuoyu araştırmasında saptanmış en düşük oran.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2004 Cuma 19:52:35
Güncelleme :30 Nisan 2004 Cuma 20:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?