19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD Raporu: Türkiye Uyuşturucu Köprüsü

ABD'nin 2003 yılı Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Strateji Raporu'nda, Türkiye, uyuşturucunun Avrupa'ya taşındığı "ana geçiş yolu" olarak nitelendirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, Güneybatı Asya uyuşturucusunun Avrupa'ya taşınmasında Türkiye'nin "ana geçiş yolu", büyük uyuşturucu tacirlerinin "uyuşturucu işleme ve dağıtım merkezi" olduğu öne sürüldü.

Türkiye üzerinden geçen eroinin çoğunun Batı Avrupa pazarına gittiği, aynı zamanda ABD'ye kaçırılan eroin ve afyonun Türkiye üzerinden geldiği belirtilen raporda, uyuşturucuların Türkiye'de yerel kullanım için yetiştirildiğine dair bir işaret bulunmadığı ifade edildi.

Raporda, özellikle eroinin taşınmasında Türkiye'nin geçiş yolu olduğu, bu uyuşturucuların büyük kısmının Afganistan'da yetiştirildiği belirtilerek, Türk polisinin uyuşturucuyla mücadele çok kararlı davrandığı, en gelişmiş uyuşturucu karşıtı güce sahip olduğu, jandarma ve gümrük yetkililerinin de etkinliklerini artırdığı kaydedildi.

Raporun, Türkiye'deki yolsuzluk durumuna ilişkin bölümünde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun İmar Bankası'nın kontrolünü ele aldığı ve büyük bir yolsuzluğu ortaya çıkardığı belirtildi. Ayrıca, geçen yıl TBMM komisyonlarının, 6 eski bakan hakkındaki soruşturmaları izlemek üzere oluşturulduğu, ancak bu gelişmelerin uyuşturucuyla bağlantısı bulunmadığı kaydedildi.
SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 2 Mart 2004 Salı 03:33:30
Güncelleme :2 Mart 2004 Salı 10:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?