18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD Şam’daki büyükelçisini geri çekti

Amerika Birleşik Devletleri, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından Suriye’deki büyükelçisini geri çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, büyükelçinin Suriye hükümetine Hariri suikastiyle ilgili endişelerini dile getiren bir nota verdikten sonra danışmalarda bulunmak üzere Washington’a çağrıldığını belirtti.

Sözcü, Amerika’nın Hariri’nin ölümünden doğrudan Şam yönetimini sorumlu tutmadığını ifade etti; ancak, olayın, Suriye’nin Lübnan’daki askeri varlığının yarattığı tahribatı vurguladığını söyledi.

Sözcü, Amerika Birleşik Devletleri’nin ayrıca, Suriye topraklarının İran ve Irak’taki isyancılar tarafından kullanılmasından da kaygı duyduklarını belirtti.

BM de devrede

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilmesi hakkında daha fazla ilerleme sağlanması çağrısında bulundu.

Annan, Suriye devlet başkanı Beşar Esad’a bir mektup göndererek, kendisinden Şam yönetiminin Lübnan’a yapılan dış müdahalelere son verilmesi ve yabancı askerlerin Lübnan toprakalrından geri çekilmesi çağrısı yapan Birleşmiş Milletler kararına uymasını istediğini söyledi.

Annan’ın açıklamalarının ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Refik Hariri’nin öldürülmesini oybirliğiyle kınayan ve suçluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunan bir toplantı gerçekleştirdi.

Konsey, yayımladığı bir yazılı açıklamada, saldırının Mayıs ayında yapılcak olan Lübnan seçimlerine olası etkileri hakkında derin kaygıları bulunduğu ifade etti.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 01:05:38
Güncelleme :16 Şubat 2005 Çarşamba 01:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?