17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’ABD terörist PKK/KONGRA-GEL ile 100 görüşme yaptı’

Yılın son Yüksek Askeri Şûrası’nın (YAŞ) iç güvenlikle ilgili bölümünde bölücü terör ve irticai faaliyetler gündeme geldi. Askerler, 2003 Mart ayından bu yana PKK/KONGRA-GEL’in ABD ile 100’ün üzerinde görüşme yaptığını belirterek bu ilişkiden duydukları kaygıyı dile getirdiler.

Cumhuriyet gazetesini haberine göre askerler, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) hedef alan irticai faaliyetleri ise Polatlı’dan bir örnek vererek kurul gündemine taşıdılar. YAŞ toplantısında 8 personelin TSK ile ilişiği kesildi.

Yılın ikinci YAŞ toplantısı Genelkurmay Karargâhı Çakmak Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının ardından Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, ilk kez ayrıntılı ve kapsamlı bilgiler verildi. TSK’ye tahsis edilen kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlayan Planlama, Programlama ve Bütçeleme Sistemi’nin toplantıda anlatıldığı vurgulanan açıklamada, "Bu sistemin; devletin yetkili kurumlarıyla koordineli olarak geniş katılımlı çeşitli ihtisas kurulları kullanılarak ve süreç boyunca mevcut denetim sistemleriyle kontrol edilerek yürütüldüğü belirtilmiştir" denildi.

Toplantıda dış tehdit değerlendirmesinde de bulunulduğu anlatılan açıklamada, bu çerçevede bölgesel tehdit ve risklerin incelendiği anlatıldı. Açıklamada, ’’Çevre ülke silahlı kuvvetlerinin silahlanma ve modernizasyon faaliyetleri mukayeseli olarak görüşülmüş, bu kapsamda; TSK’nin caydırıcı kuvvet yapısının korunması amacıyla hazırlanan önemli projelerin durumları değerlendirilmiş ve gerçekleştirilmesi için gerekli kaynağın tahsisinin önemi üzerinde durulmuştur’’ görüşü dile getirildi.

Irak’taki mevcut durum ve olası gelişmelerin Türkiye’ye etkileri ve alınması gereken önlemlerin de görüşüldüğü dile getirilen açıklamada, iç güvenliğe ilişkin şu değerlendirme yer aldı: ’’Terör ve irtica ile mücadelenin değerlendirilmesi yapılmış, önümüzdeki süreçte terörle mücadelenin bütün alanlarda topyekûn olarak yürütülmesi üzerinde durulmuş, laik Cumhuriyete karşı irticai kesimlerin faaliyetleri değerlendirilmiş ve bu tehditlere yönelik alınması gereken tedbirler gözden geçirilmiştir.’’

Açıklamada, Türkiye tarafından NATO’ya önerilen ’’Terorizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’’ nin kuruluş çalışmaları hakkında da bilgi sunulduğu bildirildi.

8 kişinin ilişiği kesildi

Açıklamanın son bölümünde disiplinsizlik nedeniyle durumları değerlendirilen 8 personelin TSK’den uzaklaştırılmasına karar verildiği de dile getirildi.

Toplantıda Genelkurmay Karargâhı tarafından verilen brifingde geniş kapsamlı iç tehdit değerlendirmesi yapıldığı öğrenildi. Toplantıda askerler, ABD’nin terör örgütü PKK-KONGRA GEL ile olan ilişkisinden duydukları kaygıyı dile getirdiler.

Gündeme getirilen değerlendirmelere göre, ABD, terör örgütü temsilcileriyle Mart 2003’ten bu yana Kuzey Irak’ta 100’den fazla görüşme yaptı. Bu görüşmeler terör örgütünün savaş öncesindeki kaygılarını ortadan kaldırdı ve daha rahat hareket etmesine neden oldu. Örgüt bu görüşmeleri siyasallaşmanın bir adımı olarak değerlendirdi ve propagandasını bu yönde yaptı.

Toplantının iç güvenlikle ilgili bölümünde dile getirilen bu görüşlerin ardından ABD’nin tutumunun sürmekte olmasına dikkat çekildi.

Terörist sayısı bini aştı

YAŞ’a sunulan iç güvenlik raporuna göre Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giren terörist sayısı iki yılda bini aştı. 2004’te terörle mücadelede şehit düşen asker sayısı 75’i buldu. Yapılan değerlendirmeye göre terör örgütü başı Abdullah Öcalan ’ın son dönemdeki çıkışlarının ardında kimi AB üyesi ülkelerin verdiği destek var.

İrticai faaliyetler sürüyor

Askerler YAŞ’ta irticai faaliyetlere ilişkin gelişmeleri bir örnekle gündeme getirdiler. İrticai faaliyetlerin sürmekte olmasından duyulan kaygı da iletildi.

Polatlı’da yaşanan bir olayı gündeme getiren askerler, Polatlı İmam Hatip Lisesi’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda buradaki topçu okuluna da gönderme yapılarak ’’topuna tüfeğine topuna’’ diye başlayan sloganlar atıldığını belirttiler.

Buradaki törende bir vali yardımcısının ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de bulunmasına ayrıca dikkat çekildi. Törende, 10. Yıl Marşı’yla ve kamusal alan tartışmalarıyla alay edildiği vurgulandı.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 08:44:33
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 08:51:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?