19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'ABD uluslararası hukuku çiğniyor'

Uluslararası insan hakları izleme örgütü Human Rights Watch, ABD’yi uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. Gerekçe olarak, terör suçu şüphelilerinin, aileleri ya da avukatları ile görüştürülmeden gizli yerlerde tutulması.

İnsan Hakları İzleme örgütü, bu iddialarını destekleyecek, birinci elden kanıtlara sahip olmadığını kabul ediyor.

İnsan hakları alanında önde gelen örgütlerden biri olan bu kuruluşun son raporu basın ve diğer ikinci el kaynaklara dayanıyor.

Amerika’nın el Kaide zanlılarına yönelik muamelesini sert bir dille eleştiren rapor, Amerikalılar tarafından gözaltına alındıktan sonra ülke dışındaki gizli yerlere sevkedildiklerini söylediği 11 tutuklu üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu kişilerin Uluslararası Kızılhaç yetkilileriyle görüştürülmediği, uluslararası hukukun korumasından da tamamen yoksun oldukları belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme örgütüne göre bu zanlılardan biri, 11 Eylül saldırılarının baş mimarı olduğu öne sürülen Halid Şeyh Muhammed. Rapora göre Muhammed, gözaltındayken işkence görmüş olabilir.

İddialara Beyaz Saray’dan bir yanıt gelmedi. Ama Amerikalı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda gözaltındaki zanlılardan aldıkları bilgiler sayesinde pekçok terör saldırısını engellediklerini bildirmişti.

İnsan Hakları İzleme örgütünün raporu bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor ve baskı altındaki zanlıların, sorgucularını tatmin edecek yanıtlar vermek için yalan söylediğine dair haberler olduğunu kaydediyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2004 Salı 15:03:14
Güncelleme :12 Ekim 2004 Salı 15:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?