19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'ABD uyarmadı'

ABD’nin büyük tsunamileri önceden tespit etmek için kurduğu Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nin, Güney Asya’da on binlerce can alan dalgaları Sri Lanka’yı vurmadan tespit ettiği, ancak uyarıda bulunmadığı belirtildi.

Bu ’uyarı felaketini’, merkezin ’mail’ üyesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner açıkladı. Merkez, Güney Asya’yı vuran depremden 10 dakika sonra, Yalçıner’in elektronik posta adresine de ’Önemli bir tsunami tehlikesi olmadığı’ şeklinde mesaj gönderdi.

Bu mesajdan 50 dakika sonra gönderilen ikinci mesajda ise on binlerce insanın can verdiği bölgede tsunami oluşacağı belirtildi. Aynı dakikalarda Sumatra kıyılarını vuran dev dalgalar, Sri Lanka’ya 45 dakika sonra ulaşacaktı. Yalçıner, bu uyarının hemen iletilmesi halinde, Sri Lanka’da ölenlerin belki de canlarını kurtarabileceğini söyledi. Yalçıner ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Ege ile Akdeniz kıyılarında da tarihte çok sayıda tsunami izine rastlandığını belirterek, bu denizlere kıyısı olan ülkelerin ortak uyarı sistemi kurmasını önerdi.

Turistler tsunamiyi izledi

Malezya’nın Penang Adası’nda bir grup turist, 26 Aralık’ta, 9.0’lık müthiş deprem sonrası oluşan dev dalgaları izlerken görülüyor. Malezyalı yetkililer, adada bulunan cankurtaran gözetleme kuleleri sayesinde, dalgaları görüp sahildeki otellerde bulunan insanların tahliye edildiğini belirtti. Tayvan’ın FORMOSAT-2 uydusu da, Phuket sahilinde dalgaların yuttuğu bölgeyi, dev tsunaminin ardından uzaydan görüntüledi (yukarıda). Kıyıları yutan dev dalgalar, sadece bu sahilde tam 1500 can aldı.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 12:04:17
Güncelleme :30 Aralık 2004 Perşembe 16:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?