24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD ve Avrupa'da korkulu Noel!

Noel öncesi ABD başta olmak üzere birçok ülkede terör alarmı verilmeye başlandı.

ABD’de turuncu alarm verilmesi üzerine yoğun güvenlik tedbirleri alındı. İtalya ise son terör uyarılarının ardından şu günlerde tamamen alarma geçirilmiş durumda. Özellikle Hıristiyanlığın merkezi Vatikan ve Roma’da terör saldırısı olabileceği endişesi hakim. Noel döneminde İtalya’nın tamamında 12 bin polis ve yaklaşık 4 bin asker görev yapacak. Toplam 8 bin önemli mimari yapı veya turistik merkez özel koruma altına alınacak.

Edinilen bilgilere göre, Noel ve yılbaşına hazırlanan ABD’yi yine terör korkusu sardı ve bu sebeple turuncu alarma geçildi. Turuncu alarm, en yüksek alarm düzeyi olan kırmızı alarmdan bir önceki aşamayı ifade ediyor. Önceki gün Beyaz Saray’da Başkan George Bush’un teröre karşı mücadele konusundaki danışmanlarıyla görüşmesinin ardından verilen alarm sonucu, Hıristiyanların en önemli bayramı olan Noel ile yeni yıl kutlamaları öncesinde ülkede büyük güvenlik tedbirleri alındı. Terör saldırılarının muhtemel hedefi olan Washington, Los Angeles, Las Vegas ve New York gibi şehirlerde her tarafa kameralar konuldu. Tünellerin, köprülerin ve metroların girişlerindeki makinalı tüfekli askerler ve köpekli özel timler de dikkat çekiyor.

Yine New York’ta bulunan BM merkezinde de en üst düzeyde alarm verildi. Binanın camları bir güvenlik kaplamasıyla örtülürken, güvenlik personeli de ’uyanık olmaya’ çağrıldı. İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ABD’deki yoğun terör korkusunun sebebini, "Stratejik göstergeler, 11 Eylül’den beri en belirgin tehdidin varlığını gösteriyor" diye açıkladı.

Zırhlı Noel

Türkiye ve Ortadoğu’da da terör alarmı verildi. İran polisinin de El Kaide’nin tehditlerinin basında yer almasının ardından, başkent Tahran’daki Türk ve İngiliz büyükelçilikleriyle, ülkede ABD’nin çıkarlarını temsil eden İsviçre Büyükelçiliği önünde güvenlik tedbirleri artırıldı.

Öte yandan, Amerikan yetkilileri, 5. Filo’nun üslendiği Bahreyn’de gerçekleştirilebilecek bir saldırı konusunda vatandaşlarını uyardı. Ülkedeki Amerikan Büyükelçiliği, 2 Ocak’a kadar Bahreyn’de bulunan Amerikalılar’dan, Batılı yabancılarla bir araraya gelmemelerini ve gereksiz yolculuklara çıkmamalarını istedi.

Avrupa’da ise terör korkusu en çok İtalya’da endişeye yol açıyor. Hiçbir ülkede Hıristiyanlık ile doğrudan bağlantılı bu kadar kilise ve katedral, bu kadar büyük ve önemli yapı ve sanat eserleri yok. Özellikle Hıristiyanlığın merkezi Vatikan ve Roma’da terör saldırısı olabileceği endişesi hakim. Son terör uyarılarının ardından ülke şu günlerde tamamen alarma geçirilmiş durumda. İtalya’da gazeteler bu Noele ’Natale blindato’ adını koydular bile, yani "Zırhlı Noel".

12 bin polis görevde

Terör korkusu, özellikle Irak’taki İtalyan askerlerine yönelik saldırıdan sonra daha da arttı. Toplam 19 İtalyan polisinin öldüğü bu saldırı büyük endişeye yol açmıştı. Devrik lider Saddam Hüseyin’in yakalanmasının ardından İtalya İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu’nun, ’saldırıların şimdi daha da artabileceğini’ açıklaması ise bu korkuları, bu endişeyi had safhaya çıkardı.

Noel döneminde İtalya’nın tamamında 12 bin polis ve yaklaşık 4 bin asker görev yapacak. Toplam 8 bin önemli mimari yapı ya da turistik merkez özel koruma altına alınacak. Ancak, sadece tarihi ve turistik yerler değil, havalimanları, tren garları, oteller, sinemalar ve büyük marketler özel koruma altında tutulacak.

İtalya İslam Örgütü Genel Sekreteri Hamza Roberto Piccardo ise sürekli terör tehlikesi olduğundan söz ederek insanları korkutmanın yanlışlığına temas ederek, "Bu gidişle kimse bunlara inanmayacak" diyor. Piccardo, terör tehlikesinden bu kadar çok bahsetmenin, sonunda birilerini terör saldırısı düzenlemeye itebileceğini de kaydediyor.

NEWYORK
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2003 Perşembe 11:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?