23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

ABD ve İngiltere'nin gizli planı

ABD ve İngiltere'nin Irak'tan çekilme konusunda gizli plan yaptığı bildirildi. The Guardian gazetesinin, İngiltere Savunma Bakanı John Reid tarafından hazırlanan gizli rapora istinaden verdiği habere göre, ABD ve İngiltere 2006'nın başlarında Irak'tan büyük oranda çekilme planları yapıyor.


Rapora göre, İngiltere önümüzdeki yılın başına kadar Irak'taki 8 bin 500 askerini 3 bine düşürecek. ABD ise büyük bir indirime giderek Irak'ta halihazırdaki 176 bin askerinin 110 binini geri çekecek.


Savunma Bakanı John Reid'in "gizli" başlığı altında hazırladığı İngiltere birliklerinin Irak'taki vaziyeti ve alternatifler raporunun Başbakan Tony Blair'e sunulduğu bildirildi.
Bakan Reid'in raporunda Irak'tan asker çekmede; Irak'taki güvenlik, Irak güvenlik güçlerinin yeterliliği ve Iraklıların iç baskısı nihai belirleyici unsurlar olacak.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Irak'taki komutanların endişelerine rağmen Irak'tan çok sayıda askeri en kısa sürede çekme niyetinde olduğu bilgisi de raporda yer aldı.


Irak'tan asker çekmenin İngiltere ekonomisine katkısı olacağını belirten Bakan Reid, ABD ve İngiltere'nin planlarını hayata geçirmeleri durumunda koalisyondaki diğer ülkelerin de harekete geçeceğinden endişe ediyor. Özellikle Japonya ve Avustralya bundan etkilenerek Irak'taki varlıklarını gözden geçirebilecek.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Cuma günkü açıklamasında açıkça 2 ay içinde Irak'tan askerlerini çekmeye başlayacağını ilan etmişti.
Plana göre İngiltere, El- Muthanna ve Maysan bölgelerini Kasım 2005'te Basra ve Dhi Qar bölgelerini de Nisan 2006'da Iraklılara teslim edecek.


Bakan Reid, raporunda ABD'nin Irak'tan çekilme konusunda oldukça istekli olduğunu ve önemli oranda asker indirimine giderek 2006'nın başlarına kadar kontrolünde bulundurduğu 18 bölgenin 14'ünü Iraklılara teslim edeceğini yazdı.


Bütün bunlara rağmen Irak'tan asker çekme konusunda ABD yönetiminde ikilik olduğuna dikkati çeken Bakan Reid, Pentagon'un cesur davranarak kısa sürede çok asker çekme görüşünde olmasına rağmen Irak'taki Amerikalı üst düzey komutanların Pentagon'un görüşüne ihtiyatlı yaklaştığını belirtti.

Bakan Reid, raporunda ülkesinin verdiği söze bağlı kalarak 'ihtiyaç duyulduğu sürece' Irak'taki varlığını sürdüreceğinin de altını çizdi.

The Guardian
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 11:12:53
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 17:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?