17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD yeni savunma stratejisi için geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşarı Lincoln Bloomfield, ABD`nin yeni Küresel Savunma Stratejsi ile ilgili olarak Genel Kurmay ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Bloomfield, Genel Kurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ`un yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ve Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ile biraraya geldi. Bloomfield, Dışişleri Bakanlığı`nda yaklaşık 2.5 saat süren görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Beraberinde ABD Savunma Bakanlığı ve Avrupa Komutanlığı ile ABD Büyükelçiliği yetkililerinden oluşan bir heyetle geldiğini söyleyen Bloomfield, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman`ın aralık ayında Ankara`da başlattığı ve o zaman söz verdiği görüşmelere devam etmek için Türkiye`ye geldiğini bildirdi.

Bloomfield, Türk yetkililerin ABD`nin Küresel Savunma Stratejisi konusundaki tutumunu güncelleştirmek için Ankara`da olduğunu kaydetti. ABD güçlerinin gelecek dönemdeki durumları ile ilgili olarak görüş alış verişinde buluduklarını kaydeden Bloomfield, ``Bu aşamada herhangi bir öneri mevcut değil`` diye konuştu.

Bloomfield, ABD Başkanı Bush`a konuyla ilgili herhangi bir öneri yapmadığını Bush`un da herhangi bir karar vermediğini vurguladı. Bloomfield, görüşmede Avrupa ve Asya`ya ilişkin olarak karşılıklı görüşlerin değerlendirildiğini ve Türk tarafıyla görüşlerini paylaşmak istediklerini belirtti. Bloomfield, iki tarafın da birbirine herhangi bir somut teklifte bulunmadığını yinelidi.

``İNCİRLİK`E F-16`` SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP

Bloomfield, Almanya`daki ABD üslerinden, İncirlik Askeri Üssüne yeni F-16 uçaklarının gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, ``Somut konuları kamuya açık biçimde konuşmayacağım`` yanıtını verdi. İstanbul`da yapılacak olan NATO zirvesinin tamamlanmış bir gündemi olduğuna dikkat çeken Bloomfield, bu konunun ise ikili ilişkiler kapsamında ele alınması gereken konulardan olduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili politikayı yürüten tarafın ABD olduğuna dikkat çeken Bloomfield, değerlendirmelerin NATO zirvesi sonrasında da devam edeceğini kaydetti. Bloomfield, görüşmelerin ne zaman biteceğine ilişkin bir zaman çizelgesi olmadığını söyledi. Bloomfield, ABD Başkanı Bush`a konuyla ilgili olarak ne zaman öneride bulunulacağını tahmin edemeyeceğini belirterek, ABD Başkanlık seçimleri öncesinde konunun sonuçlanmasının kendisini şaşırtmayacağını da sözlerine ekledi.

Diplomatik kaynaklar ise konuyla ilgili politikaların, ABD tarafından oluşturulmasını beklendiğini ve ABD tarafı tutumunu netleştirmediği sürece Türkiye`nin herhangi bir girişimde bulunamayacağına dikkat çekiyorlar. ABD`nin Kürsel Savunma Stratejisi kapsamında birliklerini soğuk savaş döneminden farklı olarak dünyanın çeşitli yerlerine konuşlandırmak istediğine dikkat çeken kaynaklar, bu birliklerin küçük, hareketli ve vuruş gücü yüksek birlikler olarak düşünüldüğünü de ifade ediyorlar.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2004 Perşembe 16:22:33
Güncelleme :17 Haziran 2004 Perşembe 16:25:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?