18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD'de 'yabancı evlatlık' skandalı

Joseph Sargent'in, 1930'lar Amerika'sını anlattığı "Bayan Evers'in Çocukları" adlı film, New York'ta gerçeğe dönüştü. Frengi tedavisi için zencilerin kobay olarak kullanılmasını anlatan filmin daha korkunç bir versiyonunun, gerçek yaşamda Dünya Başkenti New York'ta gerçekten yaşandığı bildirildi.

New York'un Manhattan kesiminde yaşayan bazı Amerikalı ailelerin evlat edindikleri bir kısmı yabancı ülke kökenli öksüz ve yetim çocukların, AİDS ilaçlarının denenmesi amacıyla kobay olarak kullanıldıkları ileri sürüldü.

New York Post gazetesinde yer alan haberde, kobay olarak kullanılan çocukların büyük bölümünü zenci bebeklerin oluşturduğu ve bunlara yüksek dozda "AİDS kokteyli" adı verilen ilaçlardan verildiği iddia edildi.

Kobay olarak kullanılan çocukların sayısının 50'yi aştığı ve çocukların çoğunluğunun New York'taki "Manhattan Incarnation Children's Center" adlı merkezden alındıkları belirtilirken, New York eyalet sağlık makamlarının, tehlikeli olabilecek bu ilaçların küçük çocuklar üzerinde kullanımıyla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Çocuklardan bazılarının daha 3 aylık oldukları belirtilirken, yetkililer bu çocukların durumunu açıklamaktan kaçındılar.

BAYAN EVERS'İN ÇOCUKLARI

Başrolde ABD'de TV filmleriyle tanınmış siyahi oyuncu Alfre Woodard'ın oynadığı, ırkçılık karşıtı bir televizyon filmi geliyor ekranlara. ABD'nin savaş çığlıkları attığı bugünlerde, bu ülkede 1930'larda yaşanmış olan insanlık dışı olayları belgesel-dram türünde ekranlara getiren Miss Evers Boys (Bayan Ever'ın Çocukları) isimli filmin oldukça enteresan bir hikayesi var:

Fengi hastalığının tedavi edilmediği takdirde, bu hastalığa yakalanmış kişilerin bünyesinde doğurabileceği sonuçları saptamak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Halk Sağlığı Servisi, 1932 yılında geniş çapta araştırmalara başlamıştır. Fakat bu araştırmalarda Tuskegee kasabasında yaşayan zenci insanlar kobay olarak kullanılmaktadır.

Zencilere karşı gerçekleştirilen bu insanlık dışı uygulamaları sinematografik bir dille hikaye eden filmdeki rolüyle, Alfre Woodard Emmy Ödülü kazanmıştı. Pek çok Hollywood filminde de rol alan oyuncu, "Cross Creek" filmindeki performansıyla da Oscar'a aday gösterilmişti.

BAYAN EVERS'İN ÇOCUKLARI
Orj. Adı: Miss Evers Boys
Yön: Joseph Sargent
Oyn: Alfre Woodard, Laurence Fishburne, Craig Sheffer, Ossie Davis, Joe Morton, E.S. Marshall
Yapım Yılı: 1997
Türü: Belgesel / Dram
Süre: 118 dk.

SANSÜRSÜZ.COM - KENTHABER
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 19:06:38
Güncelleme :2 Mart 2004 Salı 03:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?