18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD’deki Musevilerden Türkiye’ye destek

Washington - ABD’deki Rum Ortodoks kilisesi liderleri, Türkiye’de dini özgürlüklerin tartışıldığı bir toplantıda, dini özgürlüklerin garantiye alınması bakımından Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiklerini belirttiler.

Washington’da tarihi Russell binasında, Din ve Kamu Politikası Enstitüsü adlı kuruluş tarafından düzenlenen "Laik Türkiye’de Dini Özgürlükler: AB Etkisi" konulu toplantıya, Amerikan Musevi Komitesi (AJC) Stratejik Etüdler Direktörü Barry Jacobs’ın yanı sıra, ABD’deki Rum Ortodoks kilisesi liderlerinden Emanuel G. Demos ve Anthony Limberakis ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay katıldı.

ABD’deki Musevi toplumu liderlerinden Barry Jacobs, toplantıda, Türkiye’ye dini özgürlükler konusunda yöneltilen eleştirilere, Museviler’in katılmadığını belirtti.

Türkiye’deki Musevi azınlığın, istediği şekilde ibadet etmekte özgür olduğunu vurgulayan Jacobs, Museviler’in, Lozan Antlaşması ile korunan diğer azınlıkların anlattığından daha farklı muamele gördüğünü kaydetti. Atatürk liderliğindeki modern Türkiye’nin, Nazi soykırımı sırasında, çok uzak olasılıkla Musevi olduğunu söyleyen kişilere bile pasaport vererek kucak açtığını anlatan Jacobs, bu sayede onbinlerce Musevi’nin hayatının kurtulduğunu söyledi. Soykırımdan kurtulan Museviler’in, İstanbul Üniversitesi’nin güçlü bir kurum olarak ortaya çıkmasına yardım ettiğini de kaydeden Jacobs, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin, Musevi topluma etkisinin çok olumlu olduğunu ve Türkiye’nin AB üyeliğini tamamen desteklediklerini söyledi.

Rum Ortodoks kilisesinin ABD’deki liderlerinden Demos da, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunu gündeme getirirken, "Tek istediğimiz var, o da var olmak. Türk hükümetinin vetosu olmadan, kendi din adamımızı seçebilmek istiyoruz. Türkiye AB’ye üye olunca, tam bir AB’li gibi davranmak durumunda kalacak. Onun için Türkiye’nin AB üyeliğini yüzde 100 destekliyoruz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 11:33:12
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 12:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?