19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD'den, Irak'ta iş yapacak Türk işadamlarına seminer

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında ana yüklenici olmak isteyen Türk firmaların bazı bürokratik engellerle karşılaştıklarını belirterek, "Irak’ın istikrarlı, demokratik ve huzurlu bir ortama kavuşturulması uluslararası toplumun menfeatinedir. Bu konuda, başta ABD olmak üzere harkasa büyük görevler düşmektedir" dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ’Irak’ta İş Yapmak’ konulu seminer, ASO Toplantı Salonu’nda düzenlendi. ABD’li yetkililerin, Türk işadamlarına Irak konusunda brifing verdikleri toplantıda konuşan ASO Başkanı Çağlayan, savaş sonrasında Irak’ın yeniden ayağa kalkma ve yaralarını kapatmak için bir inşa sürecine girdiğini bildirdi. Irak’ın istikrarlı, demokratik ve huzurlu bir ortama kavuşmasının, uluslararası toplumun menfeatine olduğunun altını çizen Çağlayan, "Irak’ta istikrarsızlığın sürmesi hem bölge hem de dünya barışı için büyük bir tehlike oluşturur. Bu nedenle Irak’ta demokratik seçimlerin yapılması ve istikrarlı bir yönetim kurulması sürecinde hassas etnik ve dinsel dengelerin mutlaka korunması, sosyal ve siyasal bütünlüğün sağlanması gerekir" diye konuştu.

Türkiye’nin Irak’la tarihten gelen yoğun sosyal, kültürel ve ticari bağların bulunduğunu anımsatan Çağlayan, bu bağların, Irak’ın yeniden inşasında Türkiye’nin önemini ortaya koyduğunu vurguladı. Çağlayan, Türk firmaların dünya genelinde gerçekleştirdiği işlere ilişkin rakamları da dinleyicilere sundu. Konuşmasında, Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunda Türk firmaların ana yüklenici ve alt yüklenici olarak katılabileceklerinin ifade edildiğini kaydeden Çağlayan, bu noktada karşılaşılan sıkıntıları şöyle özetledi:
"ABD Hükümeti’nin 18.7 milyar dolarlık finansmanı ile gerçekleştirilecek olan ihalelere Türk firmalarının hem ana yüklenici hem de alt yüklenici olarak katılabilecekleri ifade edilmiştir. Ancak, bu ihalelerde ana yüklenici olmak isteyen Türk firmalarının bazı bürokratik engellerle karşılaştıkları, özellikle bilgiye erişim konusunda sıkıntı çektikleri görülmüştür. Örneğin, ihalelere ana yüklenici olarak başvuracak firmalarımızın ’Yeterlilik Belegelerinin’ hangi adrese gönderileceğine dair ayrıntılı bir bilgi henüz sağlanamamıştır. Şartnamaler ve ertelenen ihale takvimi ile ilgili aydınlatıcı bilgi henüz sağlanamamıştır".
Toplantının açılışında söz alan ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Deutsch ise özel sektör yatırımlarının gelişme adına taşıdığı öneme dikkati çekerek, Irak halkının yeni bir Irak oluşturmasına, gelişmesine yardımcı olmanın en önemli görevlerinden olduğunu ifade etti. Deutsch, 15 Kasım’dan itibaren Irak’ta yeni bir sürecin başladığını, 1 Temmuz’a kadar Irak Hükümeti’nin kurulmasının öngörüldüğünü anımsattı. Deutsch ayrıca, Irak’ta Türk ve ABD’li firmaların ortak yatırımlara gidebilecekleri birçok işbirliği konusunun bulunduğunu sözlerine ekledi. Konuşmasını Türkçe tamamlayan Deutsch, "Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Yaşasın Türk-ABD işbirliği" şeklinde konuştu.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2004 Salı 13:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?