19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD'den, Türkiye'nin Kuzey Irak endişelerine cevap

Genelkurmay 2.Başkanı İlker Başbuğ’un, Irak’ın kuzeyinde etnik kökene dayalı federasyon kurulması halinde kan dökülebileceği şeklindeki açıklamalarının ardından, ABD’nin Kuzey Irak konusunda Türkiye’nin endişelerini gidermeye çalıştığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Irak’ın siyasi yapısının Irak halkı tarafından oluşturulacağı belirtilirken, Washington’ın Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinden desteğini çekmeyeceği vurgulandı.

Bakanlık Sözcüsü Richard Boucher, Irak Geçici Hükümet Konseyi’ndeki Kürt üyelerin de Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini savunduğunu belirtirken, "Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine verdiğimiz destek konusunda her zaman için açık olduk. Anayasal konulara Iraklılar karar vereceklerdir fakat Hükümet Konseyi’nde Irak’ın birliğine bağlı Kürt üyelerin de bulunduğuna ve dikkat çekmek isterim" dedi.

Boucher, bu durumun tanımlanmasının, toprak btünlüğünü koruyan birleşik bir Irak üzerinde varılacak geniş çaplı mutabakatla sağlanacağını kaydetti. ABD’nin PKK/KADEK’e karşı mücadele etmeye devam ettiğinin de altını çizen Boucher, "PKK/KADEK’in Kuzey Irak’a yerleşmemesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. Irak’ta PKK/KADEK’e yer yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2004 Cumartesi 00:00:18
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 15:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?