20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD'den NATO'ya asker baskısı

Afganistan'daki NATO ülkelerine ''asker sayısını artırın'' diyen Washington, baskıyı artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiliz meslektaşı David Miliband bugün Afganistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Rice ve İngiliz meslektaşı Miliband, Afganistan'da çatışmaların en yoğun olduğu güneydeki Kandahar kentini ziyaret ediyor.

Rice, Afganistan'daki koalisyon kuvvetlerine bağlı asker sayısının artacağını umduğunu, aynı zamanda daha çok Afgan askerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Taliban'ın eski kalesi Kandahar'da, militanlara karşı verilen mücadeleyi ilk cepheden gözlemek isteyen Rice ile Miliband'ın burada NATO komutanlarıyla bir araya gelmeleri bekleniyor.

ABD ve İngiltere, Afganistan'da asker bulunduran diğer NATO üyesi ülkelerden, Taliban'ın güçlü olduğu güney kesimlerdeki muharip kuvvetlere daha fazla katılımda bulunmasını istiyor.

Gates tansiyonu yükseltti

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates de, "NATO'nun iki kademeli bir ittifak haline dönüşmesinden endişe ediyorum" sözleriyle, tansiyonu yükseltti.

Gates, NATO ülkelerinin bir kısmının insanların güvenliği için savaşmaya ve ölmeye hazır olduğunu, bir kısmının ise buna yanaşmadığını iddia etti.

Afganistan'da son durum

Afganistan'da Türkiye de dahil 26 NATO ülkesinin tamamının askeri var. Ancak çatışmaların yoğun olarak yaşandığı güneyde, sadece Amerika, Kanada, İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Romanya askerleri bulunuyor.

Kanada, diğer NATO ülkelerinden takviye gelmezse, askerini çekeceğini açıkladı.

Konu, bugün ve yarın Litvanya'da yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısında gündeme gelecek.

...
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 10:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esedullah IP: 88.231.61.xxx Tarih : 7.02.2008 19:51:26

binlerce kişilik donanımlı askeri olan nato ülkeleri bu gün bir avuç afgan halkı ile baş edemiyor rabbim yine hakkı batıla üstün kılacaktır biz o günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. (KAHROLSUN SİYONİZM)