18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD'den PKK adımı

Türkiye’nin PKK ile mücadelede işbirliği istediği ABD bir adım atıyor. Washington yönetimi, PKK’nın parasal kaynaklarının kurutulması konusunu görüşmek üzere Ankara’ya üst düzey bir bürokrat yolladı.

Adalet ve Maliye Bakanı’yla görüşen ABD Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Stuart Levey, PKK’nın ABD’deki para toplama faaliyetlerinin engelleneceği konusunda Ankara’ya güvence verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkan George W. Bush ile bu ay başında Washington’da yaptığı görüşmede ele alınan önemli gündem maddelerinden biri de PKK’ya karşı işbirliği konusuydu.

Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı bir askeri operasyon yapmayacağını açıkça hissettiren ABD, buna karşı terör örgütünün parasal kaynaklarının kurutulması çabalarına katkıda bulunacağını söylemişti.

Bush yönetimi bu amaçla hafta içinde Ankara’ya ABD Maliye Bakanlığı’nın terörizm ve kurumsal yolsuzluklardan sorumlu Müsteşar yardımcısı Stuart Levey’i gönderdi.

ABD kararlı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşen Levey, ülkesinde PKK’ya dönük olarak yapılan tüm para toplama faaliyetlerini önleme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

ABD yasalarının terör örgütlerine para toplayanlara karşı uzun hapis cezaları öngürdüğünü vurgulayan Levey, bu yasaların PKK için hangi kisve altında olursa olsun, para toplayanları da kapsadığını belirtti.

Levey ayrıca Türkiye’den kendilerine bu konuda sağlanacak her türlü bilginin değerlendirileceği konusunda da teminat verdi.

ABD’li yetkili, buna karşın, PKK’nın Irak’taki olası mali kaynakları üzerine gidilmesi konusunda net güvenceler veremedi. Bunun egemen bir ülke olan Irak ile Türkiye arasında bir konu olduğunu hissetiren ifadeler kullandı.

Ankara’daki temaslarında El Kaide’nin mali kaynakları ile kurumsal yolsuzluklar konusunu da ele alan Levey dün ülkesinde döndü.

ABD ordusundan PKK için somut adım

Bu arada, ABD ordusu, Irak’taki ABD birlikleri için 10 haziranda 150 PKK üyesinin isminin yer aldığı ’en çok arananlar’ listesi yayımladı.

Irak’taki bütün ABD birliklerine dağıtılan listede, adı geçen militanların görüldükleri yerde yakalanması isteniyor.

150 PKK militanın isminin tek tek yazıldığı listenin başında, örgütle bağını koparmasına karşın Irak’ta barınmaya devam eden Osman Öcalan yer alıyor.

Musul’da Yurtsever Demokrat Parti adında bir siyasi yapı oluşturan Öcalan’ın ev adresi gibi bilgiler de Türk istihbaratı tarafından ABD ordu istihbatına aktarıldı. Örgütte bir dönem yöneticilik yaptıktan sonra Öcalan ile birlikte hareket eden Faysal Dunlayıcı, Nizamettin Taş ve Kani Yılmaz da listede yer alan diğer isimler arasında.

Listedeki diğer önemli isimler

Listede aranan diğer önemli kişiler ise, Rıza Altun, İsa Altunsoy, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Ali Haydar Kaytan, Mustafa Karasu ve Hıdır Yalçın olarak sıralanıyor.

ABD ordusunun ilk kez yayınladığı emre göre, PKK militanlarını gördüğü yerde yakalayacak, tutuklayacak ve ardından Türkiye’ye iade edecek.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 18:59:02
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 19:02:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?