16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

ABD'den şirketlere İran tehdidi!

ABD’nin baskı ve tehditleri sonucu, Siemens ve üç büyük Alman bankası İran’dan çekildi.

The Guardian’a göre ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Alman bankalarını tehdit etti. Alman, Fransız ve İngiliz hükümetleri de ABD’nin baskılarına destek veriyor.

ABD’nin baskı ve tehditleri sonucu Alman, İngiliz ve Fransız şirketleri birer birer İran’dan çekiliyor. Fransa ise İran’da bulunan şirketleri uyararak yeni iş bağlantılarından uzak durulmasını talep ediyor. ABD’nin baskı yaptığı şirketler arasında ise Siemens, Commerzbank, Deutsche Bank ve Dresdner Bank bulunuyor. ABD’nin yeni sadık dostu olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de Total ve GDF’yi, İran’da yeni iş anlaşmaları yapmayın diye uyardığı bildiriliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise birçok İngiliz şirketlerini Tahran’la iş yapmayı sürdürmenin "riskleri" konusunda uyarıyor.

FAALİYETLER OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR: İngiliz The Guardian gazetesi, ABD’nin İran’ın nükleer faaliyetlerini gerekçe göstererek AB ülkelerinin büyük şirketlerinden bu ülkeyi terk etmelerini istediğini yazdı. İran’ın Başkenti Tahran’daki ortaklarıyla ticaret yapmayı sürdüren şirketlerin, ABD’deki faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi tehdidiyle karşı karşıya kaldığını öne süren gazete, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin ABD’nin bu kampanyasını desteklediğini savundu.

SIEMENS ANLAŞMADAN

VAZGEÇTİ: Tehdit ve basıklar sonrası şirketlerde harekete geçti. Alman firması Siemens, ABD ve Alman hükümetlerinden gelen baskılar üzerine önceki gece, İran ile yapılacak tüm yeni sözleşmelerden vazgeçti. Bölgede diğer şirketlerinde bir an önce harekete geçmesi gerektiğini bildiren Guardian’a göre, üç büyük Alman bankası, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından İran’da kalmaları halinde ABD’de iş yapmalarının güçleşeceği şeklinde tehdit edildi. Bu bankalar arasında ise Commerzbank, Deutsche Bank ve Dresdner Bank’ın bulunduğu bildirildi.

İngiltere de şirketleri uyardı

İngiliz The Guardian gazetesine göre İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Shell ve BP gibi İngiliz şirketlerini Tahran’la iş yapmayı sürdürmenin "riskleri" konusunda uyardı. Gazete, ekonomik yaptırımların gelecek yıl itibariyle etki göstermemesi halinde Cheney’in İran’a yönelik hava harekatı baskısının artacağı görüşünü savundu.

aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 12:10:03
Güncelleme :10 Kasım 2007 Cumartesi 12:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu arslan IP: 88.77.66.xxx Tarih : 11.11.2007 07:29:05

vanbir in gözü kan icmekten doyarmi ABD nin bu siyaset anlayisi DÜNYAYI ücüncü savasa hazilar Simti hetef iRAN kim garanti verir yarin TÜRKIYE deyil zaten baslamamismi PKK Köpegini kimler besliyor kuzey irakta ortada deyilmi BEN YÖNETICELERIMDEN BEKLETIGIM NASIL PKK KONUSUN BASINDAN GÖSTERTIKLERI TAVIRI DEVAM ETTIRMELERITIR CÜNGÜ VANBIRLER KANA DOYMAZ VATANDASIMA BILGI ICIN PKK BIZIM MÜSLÜMAN KÜRT KARDESLERIMIZ DEGILTIR ERMENI ASILLI YEZIT VE ABD AB TESTEKLI VATAN HAINLERITIR DAGTAKI GERI ZEKALI KÜRT KÖGENLI TERÖRISTLERDE YA ZORLA YATA PARA ICIN ORTADIRLAR MECLISTEDE SIYONIST IS BIRLIKCILERININ USAKLIGINI YAPANLAR DTP LILERTIR DTP NIN BÜTÜN FAALIYETLERI DURTURULMALI VE HEPSINE BENCE ÖMÜR BOYU SIYASET YASAGI VERILMELI BUNLARIN HETEFI TÜRKIYEYI BÖLMEK GÜCSÜZ HALE GETIRMEK SONRATA IRAK HALINE CEVIRMEK UYANIK OLMALIYIZ KÜRT KARDESLERIMIZETE SESLENIYORUM SU ICINIZTE OLAN YÖNETICILER VARYA PKK YANDASLARI YANI BELETIYE BASKANLARI DPT LI VEKILLER ONLAR ORAYA HAVATAN GELMETI SECILEREK GELTILER TANIMATIGINIZ INSANLARI HER HALTE SECMETINIZ BUNLARI TARIHTEN SILME ISITE SIZE DÜSER HER SEYITE DEVLETTEN BEKLEMEYI N