22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

ABD'den Suriye'ye 'füze' tepkisi

ABD yönetimi Türk topraklarına düşen Suriye’ye ait SCUD füzesi parçalarının Şam yönetiminin Ortadoğu barış sürecine katılmadığını gösterdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ’’Suriye’nin füze ateşlediğini gösteren bilgilere sahibiz’’ dedi.

Sözcü, ’’sadece şunu söyleyeceğim. Bu, Suriye’nin bölgedeki dinamiğe, barış ve istikrar çabalarına katılmadığını gösteren yeni bir kanıt’’ diye konuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan da, ’’füze atışı yapıldığını biliyoruz. Bu kadarını söylemekle yetineceğim’’ ifadesini kullandı.

New York Times’tan ’füze’ yorumu

Bu arada, Türk toprakları üzerine geçtiğimiz hafta düşen füzenin, Suriye yapımı bir SCUD olduğu ortaya çıktı. New York Times gazetesinde yer alan habere göre, bu SCUD, Suriye yönetiminin bir deneme çerçevesinde fırlattığı üç füzeden biriydi.

Habere göre, Suriye geçtiğimiz cuma günü Halep’in kuzeyinden üç SCUD füzesi fırlattı. Füzelerden biri Hatay üzerinde arızalandı ve parçalar Kırıkhan’a bağlı Mahmutlar ve Gölbaşı köylerine dağıldı.

Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Gazeteye konuşan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, olay üzerine Suriye’nin özür dilediğini, olayın ’teknik bir arıza’ olduğunu açıkladığını söyledi.

Olayın gelişimi

Suriye’nin fırlattığı SCUD füzelerinden bazıları, 27 mayısta Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Mahmutlar ve Gölbaşı köylerine düşmüş, olayda can ve mal kaybı olmamıştı. Suriye, füzelerin tatbikat sırasında yanlışlık sonucu Türkiye’ye düştüğünü kabul ederek Ankara’dan özür dilemişti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 15:24:39
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 15:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?