20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD'den tabut fotoğrafına sansür

Irak'ta Nisan ayı başında Koalisyon kuvvetleri ile direnişçiler arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin tabutları, Amerika'nın Delaware Eyaleti'ne getirildi.


Necef ve Felluce başta olmak üzere Bağdat ile Kufe'de meydana gelen çatışmalarda direnişçiler tarafından öldürülen 100'den fazla ABD'li askerin tabutu, askeri bir uçakla Dover Hava Kuvvetleri Üssü'ne indirildi.


Hava üssünde düzenlenen sade bir törenle özel olarak hazırlanmış salona alınan tabutların, kısa süre sonra ailelerine teslim edileceği bildirildi.

Irak'taki işgal güçlerine yönelik saldırılar her geçen gün artarken, ABD ordusu en fazla kaybı Nisan ayında verdi. Yaşamını yitiren Amerikan askerlerinin cenazesini Kuveyt üzerinden ABD'ye taşıyan kargo şirketinin iki sözleşmeli personelin işine, sözleşme koşullarında yeralan "tabutların fotoğraflanmaması" koşuluna uymadıkları gerekçesiyle son verdi.

The Seattle Times gazetesinin geçen pazar günkü sayısında birinci sayfada geniş biçimde yayımladığı fotoğrafta Irak'ta öldürülen ve Amerikan bayrağına sarılmış 20 tabutu gösteren fotoğraf 7 Nisan'da Kuveyt Uluslararası Havaalanında çekildi. Fotoğrafı çeken Tami Silicio adlı kadına eşi Landry destek verdi ve "Onunla onur duyuyorum" dedi.

Irak'ta ölen askerlerin cenazeleri Kuveyt'e götürülüyor ve burada özel hazırlanmış tabutlara yerleştirilerek Delaware'daki Dover Hava Üssü'ne naklediliyor.

Irak'ta hayatını kaybeden ABD askerlerinin bulunduğu bayrağa sarılı tabutların fotoğrafları, Pentagon'un kararının aksine internette yayınlanmaya başlandı.

İlk olarak hafta sonunda Seattle Times gazetesinin yayınladığı fotoğraflar Pentagon'un sert tepkisine neden olmuştu.

Pentagon'dan dün yapılan açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın, askerlerin tabutlarının medyada yayınlanmamasını öngören politikasının 1991 yılından beri yürürlükte olduğu belirtilerek, bu politikanın başlıca amacının, en acılı zamanlarını yaşayan ailelerin istek ve mahremiyetlerinin korunması olduğu belirtilmişti.

Seattle Times, tabutların fotoğraflarının, ABD ordusuna taşeron olarak çalışan bir firmada görevli Tami Silicio tarafından, Kuveyt'te ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir kargo uçağında gizlice çekildiğini bildirdi.

Fotoğrafları çekmesinin ve resimleri gazeteye iletmesinin ardından Silicio'nun işten çıkarıldığı belirtildi.

Bush yönetimi, 2003 Mart ayında Irak Savaşı'nın başlamasından kısa süre sonra basına uyarıda bulunarak tabutların fotoğrafının çekilmemesi politikasını hatırlatmıştı.

Öte yandan bu politikayı şiddetle eleştiren savaş karşıtları, medya yasağının, ABD'nin kaybının kamuoyunda yol açacağı etkiyi azaltmayı amaçlayan bir hükümet girişimi olarak değerlendiriyor.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 17:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?