19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD’den Türkiye’ye ticari ayrımcılık

Washington - Washington Post gazetesinde yayımlanan bir haberde, Amerikan yönetiminin, Türkiye, Pakistan, Mısır gibi Müslüman ülkelere farklı bir ticaret politikası uyguladığı savunuldu.

Gazetenin haberinde, ABD’nin Ürdün, Fas, Bahreyn ile serbest ticaret anlaşmaları imzalamasına karşın, 11 Eylül’den sonra Mısır ile serbest ticaret anlaşmasının tökezlediği anlatıldı.

Haberde, Lesotho, Peru ve El Salvador’dan gelen tişörtlerin ABD pazarına gümrüksüz girmesine izin verilmesine karşın, Türkiye ve Pakistan gibi ABD’nin stratejik müttefiki ülkelere yüzde 20 gümrük uygulandığı belirtildi.

Washington Post, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşması müzakereleri yürüten ABD’nin, "terörizme karşı savaştaki faaliyetlerine eleştirel baktığı hissedilen" Türkiye ve Pakistan’a ticari imtiyaz sağlamayı reddettiğini savundu.

Gazete, Türkiye ve Pakistan’ın, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’ye daha fazla tekstil gönderme hakkı istediğini, ancak iki ülkenin de olumsuz cevap aldığını yazdı. ABD, 1 Ocak’ta tekstil kotalarının bütün dünyada kalkacağını hatırlatarak, Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerin dikkatini, Çin gibi büyük tekstil üreticileriyle rekabete yöneltmesi gerektiğini savunuyor.
AA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 20:34:00
Güncelleme :5 Aralık 2004 Pazar 20:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?