18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB’de Fransa endişesi

Fransız seçmenlerin, AB Anayasası için 29 mayısta düzenlenecek referandumda ’hayır’ deme ihtimalinin artması, AB ülkelerini endişelendiriyor.

AB dışişleri bakanları, Lüksemburg’da bugün yaptıkları gayri resmi toplantıda, konuya ilişkin sıkıntılarını açık biçimde dile getirdiler.

AB dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, yaptığı açıklamada, Fransızların AB Anayasası’nı reddetmesi halinde Avrupa’nın zor duruma düşeceğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier de toplantı sonunda yaptığı açıklamada, ’AB Anayasası’nın reddedilmesinin Fransa’yı AB içinde zayıflatacağı’ uyarısında bulundu. Barnier, ’’oylanacak başka bir anayasa yok. Tekrar müzakereler için çok uzun zamanın geçmesi gerekir. Bu zaman süresince mevcut sözleşmelerle AB çalışmak zorunda kalabilir’’ dedi.

Fransa’daki referanduma ilişkin soruları yanıtlayan Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot ise, Fransa’dan gelen sinyallerin diğer Avrupa ülkelerinde de iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti ve AB hükümetlerinin anayasanın halklara daha iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos da Fransa’da ’evet’ oylarının galip gelmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

’Hayır’cılar yüzde 56’ya yükseldi

Bu arada, Fransa’da bugün yayınlanan bir kamuoyu araştırması, referandumda ’hayır’ diyeceklerin oranının yüzde 56’ya çıktığını ortaya koydu. Fransız siyasi gözlemciler, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın geçtiğimiz perşembe günü televizyonda halka yaptığı çağrının, ’hayır’ diyeceklerin tavrında hiçbir değişikliğe yol açmadığını düşünüyor.

Chirac: "Anayasaya ’hayır’ Türkiye’yi etkilemez"

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, AB Anayasası’na ’hayır’ denilse de Türkiye’nin üyelik sürecinin devam edeceğini söyledi.

Chirac, küreselleşme ve dünyadaki büyük güçlerin dayatmalarına karşı Fransa’nın çıkarlarını tek başına koruyamayacağını da vurguladı.

’Birlikten kuvvet doğar’ sloganını kullanan Cumhurbaşkanı Chirac, uluslararası rekabet karşısında AB’nin güçlü olması gerektiğini ve anayasanın kabulünün de bu nedenle önem taşıdığını savundu. Fransa Cumhurbaşkanı’na göre anayasanın yeniden müzakeresi söz konusu değil. Referandumdan ’hayır’ çıkarsa, Chirac’ın istifası da gündeme gelecek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 00:05:05
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 01:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?