19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB’de Türkiye için kıyasıya pazarlık

Duygu Leloğlu - Avrupa Birliği’nde 17 Aralık’ta Türkiye’ye verilecek yanıt konusunda uzlaşma arayışları sürüyor. Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin 2005’in ikinci yarısında başlatılacağı eğiliminin belirdiği Avrupa Birliği’nde henüz bu konuda bir anlaşma sağlanamadı...

Avrupa Birliği, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin ne zaman başlatılacağına konusunda uzlaşma arayışında. AB Troykası ve Türkiye’nin dışişleri bakanları, yarın Lahey’de biraraya gelerek karşılıklı beklentilerini ortaya koyacaklar. Bu arada Ankara’ya verilecek yol haritası, Avrupa Parlamentosu’nda da ateşli tartışmalara yol açıyor.

Ancak Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin 2005’in ikinci yarısında başlatılacağı eğiliminin belirdiği Avrupa Birliği’nde henüz bu konuda bir uzlaşma bulunmuyor. 17 Aralık’ta yapılacak AB devlet başkanları zirvesinin gündemini dün hazırlamaya başlayan AB dışişleri bakanları Türkiye konusunda kararsız tavır sergilediler.

Toplantıda esasa yönelik tartışmaya geçilemedi. Avusturya, Slovakya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, zirve öncesinde müzakerelerin başlatılmasına ilişkin geniş bir tartışma yapılması önerisi getirdiler. Almanya ve İngiltere ise sonuç bildirgesinde Hırvatistan ve Türkiye’yi aynı paragrafta değerlendirme fikrini ortaya attılar. Ancak her iki önerinin de kabul edilmediği belirtildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise Lahey’de AB Troykası ile yapacağı görüşmede tam üyelik görüşmelerinin hemen başlatılmasını isteyeceği ifade ediliyor.

AP’te ateşli tartışmalar

Avrupa Parlamentosu’nun tavsiye kararını oluşturacak Türkiye raporuna ilişkin ise, Dış İlişkiler Komisyonu’nda çetin pazarlıklar sürüyor. Türkiye raporunun taslak metnine sokulacak değişiklik önergeleri dün yapılan toplantıda tartışılırken sol gruplar, Hristiyan Demokrat Gruptan Hollandalı raportör Camiel Eurlings’i yaylım ateşine tutmayı sürdürdüler.

AP’nin ikinci büyük grubu Sosyalistler adına söz alan Veronique Keyser, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin vakit geçirilmeden başlatılması ifadelerinin rapora eklenmesini istedi. Yeşiller’den Joost Lagendijk, müzakereler öncesinde Türkiye’ye önşart sunulmaması gerektiğinin altını çizdi. Lagendijk da müzakerelerin «vakit geçirilmeden başlatılması» ifadelerinin eklenmesini istedi.

Eurlings, geçen hafta 483e çıkan rekor düzeydeki değişiklik önergelerini, uzlaşma metinlerinde biraraya getirmeye çalıştı. Türkiye raportörünün sunduğu uzlaşma önergeleri şimdilik 34ü buluyor. Ancak, önergeler konusundaki pazarlıklar bu hafta içerisinde tamamlanacak. Raporun Dış İlişkiler Komisyonundaki oylama tarihi ise 30 Kasım. Türkiye raporunun AP Genel Kurulunda oylanarak kabul edilmesi ise 14 Aralık tarihine ertelendi.

AP’de Kürt Konferansı

AP binasında, dün başlayan ve iki gün sürecek olan « Avrupa Birliği, Türkiye ve Kürtler » adlı konferansda da Türkiye eleştiri konusu oldu. Konferansa eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Selim Sadak, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Akın Birdal, Mazlum-Der Başkanı Ayhan Bilgen, İnsan Hakları Derneği Başkanı ve Leyla Zananın avukatı Yusuf Alataş ile çok sayıda AP milletvekili katıldı. Genel olarak, ABnin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlaması talep edildi. Ancak, 82 Anayasasının yerine yeni bir anayasa yapılması istendi. Güneydoğuda çatışmaların sona ermesi çağrısı da yapıldı.

DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 18:18:32
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 18:20:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?