17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB'de Türkiye için Verheugen sürprizi

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nda ‘birkaç küçük sürpriz’ olabileceğini söyledi.

Verheugen, Avrupa Parlamentosu'nun Dışişleri Bakanları Komisyonu'nda yaptığı konuşmada ''raporun içeriği ile ilgili olarak bazı sürprizler olabileceğini söyleyebilirim'' dedi. Verheugen, ‘sürprizler’den neyi kastettiğine ise açıklık getirmedi.

Türk diplomatlar, raporda herhangi bir sürpriz beklemediklerini ifade ediyorlar.

Görüşmelerin ‘gecikmeksizin’ başlaması

"Avrupalı liderler Türkiye'nin üyelik ölçütlerini yerine getirdiğini resmen saptadıktan sonra, müzakerelere gecikmeksizin başlamalıdır" diyen Verheugen, Kopenhag Zirvesi kararlarına göre ‘gecikme olmaksızın’ ifadesinin dört ila altı aya tekabül ettiğini açıkladı.

Bu gecikme, görüşmelerin en geç 2005 yılının haziran ayında başlaması anlamına geliyor.

Önümüzdeki ay Türkiye’de

Önümüzdeki ay Türkiye’ye dört günlük bir ziyaret düzenleyecek olan Verheugen, gezisinin sadece bir gününü Ankara’daki yetkililerle görüşmeye ayıracak.

Verheugen, diğer üç günde bazı bölgeleri ziyaret ederek, buralardaki sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle biraraya gelecek.

"Gerçek gelişmeleri ve politik reformları yerinde görmek istiyorum. Burada edineceğim izlenimler kanaatlerimi şekillendirecek” diyen Verheugen ekliyor: “Bu, kanaatlerimin henüz şekillenmediği anlamına geliyor.”

AB yolunun sonu

Türkiye, 1963 yılından bu yana Avrupa Birliği’ne üye olabilmek için çabalıyor. Bu süreç içinde AB üyesi olabilme yolundaki politik ve ekonomik kriterleri yerine getirmeye başlayan Ankara, şimdi AB Komisyonu’nun önümüzdeki ekim ayında açıklayacağı İlerleme Raporu’nu merakla bekliyor.

6 ekim tarihinde açıklanacak raporun içeriği, AB liderlerinin Türkiye’nin üyeliğine bakışını şekillendirmesi açısından büyük önem taşıyor. Pek çok AB lideri, kanaatlerinin bu rapor doğrultusunda olacağını söylemişti.

Zira, raporda gerekli kriterlerin yerine getirildiğine dair görüş bildirilirse, müzakerelerin gecikmeden başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

cnn türk
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 10:10:57
Güncelleme :1 Eylül 2004 Çarşamba 10:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?