18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB’den ciddi uyarı


Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grup Başkanı Martin Schulz, "Türkiye ödevlerini yapmazsa görüşmeler başlamaz" dedi. Schulz, Anayasal değişikliklerin pratiğe geçirilmesi, yurt çapında yaygınlaştırılması, Kıbrıs’ın uluslararası hukuk çerçevesinde tanınması çağrısında bulundu.


’TÜRKİYE ALARMA VERİYOR’

Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek veren Avrupalı sosyal demokratlar ilk kez "Türkiye alarm veriyor" açıklamasında bulundu. Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyal Demokrat grubun başkanı Alman Parlamenter Martin Schulz, Berliner Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin Anayasa değişikliklerini yurt çapına yaymasını, daha fazla reform yapmasını ve Kıbrıs’ı uluslararası hukuk çerçevesinde tanımasını isterken, "Avrupa treni hızını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Erdoğan bunu değiştirmek istiyorsa ivedilikle birşeyler yapmalı" dedi.

HAREKET YOK, ALARM VAR

Schulz, Alman Berliner Zeitung gazetesine açıklamalarda bulundu. Gazete, AB’de Türkiye’nin katılım müzakerelerine karşı çekincelerin giderek arttığını belirtti. Gazeteye göre, CDU/CSU’dan sonra, AB’deki Sosyal Demokratların başkanı SPD’li Martin Schulz da ilan edilen müzakere tarihini tartışmaya açtı. Türk hükümetinin daha fazla reform yapmasını ve sonunda Kıbrıs sorununu çözmesini talep eden Schulz, "Şu an için orada bir hareket görmüyorum. Bu yolda devam edilirse, katılım müzakereleri başlamaz. Ülkedeki son gelişmeler alarm verici" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Şu ana değin özellikle Türkiye’nin AB’ye girişini ateşli biçimde savunan Alman sosyal demokratlarından farklı konuşan Schulz, Dünya Kadınlar Günü öncesinde birkaç polisin göstericilere yönelik şiddet uygulamasını anımsattı. Daha sonra Ankara’nın Avrupa’ya sert tepkiler yönelttiğini, bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Schulz, "Bu Ankara’nın sağlam duruşunun değişmiş olduğunu gösteriyor" dedi.

Martin Schulz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a AB yolunda engelleri ortadan kaldırma çağrısında bulunurken, "Avrupa treni hızını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Erdoğan bunu değiştirmek istiyorsa ivedilikle birşeyler yapmalı" dedi.

ÜÇ KOŞUL

Schulz Aralık’taki son AB zirvesinden sonra Türkiye’de hiçbir gelişme olmadığını belirtirken, "Türkiye üç koşulu yerine getirmeli. Gerçekleştirilen Anayasal değişiklikleri ülke çapında pratiğe geçirilmeli ve reformlar konusunda ilerleme kaydedilmeli. Bunların yanında Kıbrıs uluslararası hukuk doğrultusunda tanınmalı" dedi.
Aksi taktirde Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyal demokratların "hayır" deme tehlikesi bulunduğunu kaydeden Schulz, grubunun AP içindeki ikinci büyük grup olduğunu belirtirken "Eğer Türkiye koşulları yerine getiremezse, ya da bunu istemezse amacına ulaşamayacak" dedi.

EV ÖDEVLERİ YAPILACAK

Türkiye’nin AB’ye girişinin, stratejik gerekçelerle her iki taraf için de önemli olduğunu belirten Schulz "Ancak eğer Türkiye ev ödevini yapmazsa bu gerçekleşemez" dedi. Berliner Zeitung, Schulz’un AB genişleme planlarında bir aksamaya dikkat çeken ilk Sosyal Demokrat yönetici olduğunu belirtti. Başbakan Gerhard Schröder ise başından bu yana Ankara ile görüşmelerin başlamasından yana tavır koymuştu.


ANKA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 15:17:12
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 17:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?