20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AB'den DEP'lilere terör uyarısı

AB Büyükelçileri DEP`lilerle yaptıkları görüşmede, milletvekillerinden teröre net tavır koymalarını istedi.

DEP milletvekillerinin AB Büyükelçileri ile öğle yemeği 2 saat sürdü. Yemek, Mozart`ın Türk marşıyla başladı, Dilşad`ın Kürt ezgileriyle sona erdi. Yemekte, DEP milletvekilleri özel olarak istedikleri beyaz karanfil ve frezya çiçeklerini AB Büyükelçilerine dağıttı.

Yemekte, AB Büyekelçileri, Zana ve arkadaşlarına terör uyarısında bulundu. Hollanda Büyükelçisi Gosses Zana`nın yemeğin başında yaptığı konuşmada teröre yönelik tavrın doğrudan dile getirilmediğine dikkat çekerek, ``Terörle mücadeleye karşı tavrınızı net bir şekilde söylemenizi rica ediyoruz`` dedi. Zana da bu sözlere ``Zaten bizim tavrımız da barıştan yana`` diyerek yanıt verdi.

KÜRT-TÜRK AYRIMCILIĞI OLDUĞUNA İNANMIYORUZ

Yemekte Zana ve arkadaşları Kürt sorunun çözülmesi için AB`nin de bu sürece katkıda bulunmasını istedi. Bunun üzerine, Hollanda Büyükelçisi Gosses, ``AB`ye girmek isteyen bir ülkede Türk-Kürt ayrımcılığı olmayacağını zannediyoruz`` diye konuştu.

KÜRTÇE YAYIN MEMNUNİYETİ

Sohbet sırasında, İrlanda Büyükelçisi Sean Whelan da Diyarbakır`a bir ziyarette bulunduğunu bildirdi. Burada Kürtçe yayın yapıldığını izlediğini söyleyen Whelan, ``İnsanlar bu gelişmeden çok moral bulmuşlardı. İnsanların yüzünde o mutluluğu gördüm`` dedi. Whelan`ın, bu ifadeleri üzerine Avusturya Büyükelçisi Marius Calligaris araya girerek, ``Kirmançi yayın`` düzeltmesi yapması, büyükelçilerin gülüşmesine neden oldu.

Zana da bölgeye henüz giderek incelemelerde bulunduklarını, değişimi kendilerinin de hissettiğini ancak bunun yeterli olmadığını bildirdi.

KALKINMA GEREKLİ

Büyükelçilerin Diyarbakır gözlemlerinden biri de ``Diyarbakır insanının teröre karşı reaksiyon göstermiyor`` biçiminde oldu. Zana, bu eleştirileri ``Bölgeye yardım giderse, kalkınma gerçekleştirilirse zaten terör olmaz. Barış olacaktır. Biz bunu istiyoruz. Bölgenin ekonomik yönden de kalkındırılması değişime de öncü olacaktır`` dedi.

PLAKET

Konuşmaların ardından AB Hollanda Büyükelçisi Gosses Zana`ya bir plaket verdi. Gosses, tüm DEP milletvekilleri için hazırlanan plaketi Zana`ya verirken, ``Pozitif ayrımcılık gereği plaketi Leyla Hanım`a veriyorum`` esprisi yaptı.

MENÜ

Yemekte, su böreği, Ankara köfte, Amasra Salata, Tavuk külbastı, susamlı mezgit, hünkar beğendi, dondurmalı kazandibi yenildi. Konuklara, Kalecik Karası Şarabı, bira ve Türk Rakısı ikram edildi. Yemeğin sürprizi ise uluslararası meze oldu. Milletvekillerinin isteği üzerine özel olarak hazırlanan Uluslararası mezede her bölgenin yemeği yer aldı. Mezede, Osmanlı Mutfağı`ndan imam bayıldı ve çerkez tavuğu, Akdeniz mutfağından Fava, enginar, Girit Peyniri, Hollanda`dan füme etler, İtalyan mutfağından radika, lolo ve roso yer aldı. Yemeğin ardından, konuklara Türk Lokumu ve Türk kahvesi ikram edildi. Bu özel menünün adı ise ``Beyaz rüyalar`` olarak belirlendi. DEP`liler bu yemek için 1.5 milyar lira hesap ödedi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2004 Pazartesi 17:44:30
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 12:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?