19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB'den Lozan'da değişiklik istemi

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Erhan , AB’nin Türkiye’den azınlıklar konusunda yeni açılımlar beklemesinin ’’Cumhuriyeti ve Türkiye’nin ulusal bütünlüğünü olumsuz etkileyecek bir sürecin başlangıcı olabileceği’’ uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Türkiye’nin bağımsızlık ve egemenliğini tescil eden Lozan Antlaşması’nın yalnızca gayrimüslim azınlıkları tanıdığını, ’’Müslüman azınlık olamayacağını’’ açıkça ifade ettiğini kaydeden Erhan, ’’Cumhuriyet, anayasal yurttaşlığa dayanır. Herkes bireysel temelde eşit haklara sahiptir. Gayrimüslim gruplar için ise pozitif bir ayrımcılık söz konusudur. Aslında Lozan, Müslüman yurttaşların anadillerini serbestçe kullanmalarını da öngörür. Ancak Kürt kökenli vatandaşların bir azınlık olarak kabul edilmesini istemek bambaşka bir şeydir. Bu Lozan’da da Türkiye’den istenmiş ancak kabul edilmemiştir’’ diye konuştu.

Erhan, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Lozan Antlaşması’nda yer alan unsurların tartışmaya açılmak istenmesinin ’’kaotik bir ortam’’ yaratabileceği konusunda da uyarıda bulundu. AB’nin Kürt kökenli yurttaşların azınlık olarak değerlendirilmesi beklentisini açıkça ifade ettiği dönemin önemine işaret eden Erhan, şöyle konuştu: ’’Bir taraftan Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devleti kurulmaya çalışılıyor. Diğer yandan Avrupa’da birileri Türkiye’de federasyonu tartışıyor. Kamu Yönetimi Reformu zaten bölge meclislerini öngörüyor. Bu gidişatın sonu Türkiye’yi çok tehlikeli yerlere götürebilir.’’

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 09:21:08
Güncelleme :5 Ekim 2004 Salı 12:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?