19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB'den Mahmur Kampı'ndaki Kürtlere destek sinyali

Avrupa Birliği (AB), Irak'ın kuzeyinde bulunan Mahmur mülteci kampındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, burada olası bir çözüm halinde mültecilerin geri dönüşünde maddi destek sunabileceği sinyalini verdi.
Kürt kaynaklarının haberine göre, AP Sol Grup üyesi İtalyan milletvekili Luigi Vinci'nin Mahmur kampı hakkında Türkiye, ABD ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) arasında yapılan görüşmelerdeki AB payı ile ilgili soru önergesine, AB'nin genişlemeden sorumlu Komiseri Günter Verheugen yanıt verdi.
Vinci, mültecilerin ileride geri dönmeleri halinde Türk ordusunun baskıları ile karşılaşabileceğine dikkat çekerek bu konudaki tedbirleri sordu.
Verheugen, yazılı olarak verdiği yanıtta, taraflar arasında görüşmelerden haberdar olduklarını, UNHCR'nin mültecilerin geri dönüşü amacıyla bir proje hazırlayacağını bildirdiğini, buna AB'nin de dahil olmasının istendiğini kaydeden Verheugen, taraflar arasındaki anlaşmanın ardından bu konudaki görüşmelerin sürdürüleceğini açıkladı.
Kuzey Irak'ın Mahmur kenti, Mahmur kampında kalan mülteciler ise, Türkiye'ye kesin olarak dönmek gibi bir amaçlarının olmadığını ve bazı şartların yerine getirilmesi halinde döneceklerini belirtti. Kürt mülteciler, "Topraklarımızdan olduk. Türkiye topraklarımızı versin. Kürtçe okulların açılmasını istiyoruz. İsteyen dönebilir. Ama bu Mahmur'da yaşayanların rızasına bağlı. Gitmek istemeyen burada mülteci koşullarında kalabilir. Bu haberi duyanlar gelip bize sordu. Ama bu şartlar altında dönmek istemediklerini söylediler. Yıkılan köylerimizin yeniden inşaa edilmesini istiyoruz. Genel af, genel yaşam mücadelesi istiyoruz. Yine de şunu burada belirtmek istiyorum. Mutlaka koruculuk sisteminin kalkması lazım. Türkiye'de demokratik koşullarda yaşamak istiyoruz. Bölgede 4 bin köy yıkıldı. Bunların tazminatı da ödenmelidir. Ancak bu şartlar aldında gideriz" dedi.
ERBİL - İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2004 Perşembe 15:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?