19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB’den net tavır: TCK yoksa müzakere de yok

TCK’nın yasalaşması Türkiye’de hukukun üstünlüğünün yeterince sağlanması ve AB standartlarında olması, temel hak ve özgürlüklerin uygulanması konusunda AB açısından büyük önem taşıyor.

TCK’nın önemi 18 mayısta gerçekleşen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nde de Brüksel’in verdiği resmi bir belgeyle de Türk tarafına iletilmişti.

Ceza kanunu tasarısına AB’nin karşı çıktığı zina maddesinin eklenmesinin ise, AB için ’olmazsa olmaz’ koşul olmadığı, ancak bu konunun, müzakereler başladığı taktirde, değiştirilmesi için Türkiye’ye baskı yapılacağı da tahmin ediliyor.

İlişkiler gerildi

AKP iktidara geldiğinden bu yana, ilk kez Avrupa Birliği’yle karşı karşıya geldi. Hem de bu gerginlik Avrupa’da rüzgarların Türkiye lehine estiği, 6 ekimde yayınlanacak İlerleme Raporu’nun olumlu çıkacağına çoğunluğun kesin gözüyle baktığı bir dönemde ortaya çıktı.

Avrupa Birliği’yle gerginlik AKP’nin zinayı suç sayma girişimi üzerine başladı, Türk Ceza Kanununun askıya alınmasıyla büyüdü ve karşılıklı restleşmeye kadar gitti. Erdoğan’ın TCK’nın 6 ekime kadar çıkarılmasını isteyen AB sözcüsüne verdiği "içişlerimize karışmayın" cevabı gerginliği ileri bir boyuta taşıdı.

Erdoğan’a göre, TCK’nın yürürlük ve yürütme maddelerinin komisyona geri çekilmesi 6 ekimde açıklanacak İlerleme Raporu’nun olumlu çıkmasına engel değil. Ancak Verheugen aynı şekilde düşünmüyor. Bir Alman gazetesine konuşan Verheugen, TCK reformunun müzakerelere başlamak için vazgeçilmez bir şart olduğunu, bunun da İlerleme Raporu’na yansıtılacağını net bir şekilde ifade etti.

Kritik Brüksel ziyareti

İşte bu gergin ortamda, Başbakan Erdoğan’ın hafta ortasında Brüksel’e yapacağı ziyaret büyük önem kazandı. Avrupa Parlamentosu’ndan gelen davete uymak üzere Brüksel’e gidecek olan Erdoğan, Parlamento’nun Başkanlık Konseyi’ne seslenecek ve soruları yanıtlayacak.

Başbakan, ziyareti çerçevesinde Belçika Başbakanı Guy Verhofstad’la da sabah kahvaltısında biraraya gelecek. Bu arada, Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye karşıtı görüşlerin en keskin olduğu Hristiyan Demokratlardan da grup önünde bir konuşma yapması için davet aldı.

Ancak Erdoğan’ın Brüksel’deki asıl kritik teması Verheugen’la olacak. Randevu saati netleşmemekle birlikte görüşmenin yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Erdoğan’ın iç politikada karşı karşıya kaldığı baskıları öne sürüp, TCK’nın önümüzdeki aralık ayından önce çıkacağı güvencesi vererek, Verheugen’i yumuşatmaya çalışması bekleniyor. Verheugen’un ise, Komisyon’un Türkiye aleyhtarlarının baskısı altında olduğuna dikkat çekip, Erdoğan’ın tavrını değiştirmesini istemesi bekleniyor.

Zira birçok Avrupalı diplomata göre, sorun zinanın suç sayılmasının çok ötesine geçti. TCK, başta kadın-erkek eşitliği olmak üzere, Kopenhag kriterlerinin karşılanmasında kritik bir konumda bulunuyor.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 14:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?