17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB'den sonra ABD de taleplerini sıraladı

Zina krizinin çözülmesinin ardından Verheugen’in "Masada artık engel kalmadı" sözleri yüreklere su serpmişti. Ancak görünen o ki Ankara’ya yönelik taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de Amerika devreye girdi. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ian Brzezinski başkanlığındaki heyet, geçtiğimiz çarşamba günü Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanlığı’nda ve Genelkurmay karargahında iki gündür süren görüşmelerin ağırlıklı konusunu İncirlik pazarlığı oluşturdu. Sıkı pazarlık Türkiye’yi SEIA (ABD ile Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması)’nı değiştirme konusunda zorlu bir karar almasını gerektiriyor.

İncirlik’e 48 savaş uçağı

Avrupa’daki kuvvetlerini yeniden yapılandırmayı amaçlayan ABD’nin planı Almanya’daki bazı uçaklarını İncirlik’te konuşlandırmak. ABD yılbaşından sonra ikinci kez masaya koyduğu talebinde 48 adet F-16 savaş uçağını getirmek istiyor. 96 uçakla pazarlığı açan ABD, Türkiye’nin rakamı yüksek bulması üzerine talebini önce "iki filo"ya, son olarak ise 48 uçağa düşürdü.

Sınırsız yetki istediler

Beyaz Saray yönetimi geçtiğimiz aylarda yapılan pazarlıkta "Biz kriz bölgelerine hemen müdahalede bulunmak istiyoruz" diyerek, Türk muhataplarının önüne her seferinde operasyonlar için izni gerekli görmeyecek bir düzenleme koydu. Türk yetkililer ise "Nereye operasyon düzenleyeceksiniz?" sorusuna yanıt aradı. ABD’liler "Buna yanıt veremiyoruz. Nereye ne zaman gerekli görülürse. Yeni savunma doktrinimiz bunu öngörüyor" demekle yetindi. Görüşmelerde Genelkurmay’ın da ABD’nin taleplerine soğuk yaklaştığı belirtiliyor. Ankara terörle mücadeleyi gerekçe göstererek talebe ayak diretiyor

vatan gazetesi
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 12:11:45
Güncelleme :25 Eylül 2004 Cumartesi 12:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?