19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD'li danışman Irak direnişini Manchester Birliği yenilgisine benzetti

ABD’li savunma ve dış siyaset danışmanı David C. Isby, Washington Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, 1920’deki Manchester Birliği yenilgisi sonrası kurulan direniş birlikleri ile Saddam rejiminin yıkılması sonrası kurulan milis topluluklar arasında büyük benzerlik bulunduğunu belirtti. Güçlerini birleştiren yerel Sunni, Şii ve Kürtler; İngiliz-Hint askerlerinden kurulu Manchester Piyade Birliği’ni 23 Temmuz 1920’de yenilgiye uğratmış ve birlik yüzlerce kayıp vermişti.

1920 tarihli İngiliz Manchester birliği yenilgisi sonucunda Arap isyanının başladığını belirten Isby, o dönemde İngiliz imparatorluk baskısının Sünni, Şii ve Kürtler’in bir arada İngiltere’ye karşı savaşmasına neden olduğunu ifade etti.

Yazar makalesinde, unutulan bu yenilginin Saddam sonrası dönemle büyük benzerlik taşıdığını ve şu anda da değişik milletlerin Irak’taki isyan için birleştiğini öne sürdü.
Bölgede Sünni, Şii azınlıklar, radikal İslamcı ve milliyetçi akımların 1920’de olduğu gibi silahlı direnişe geçtiklerini iddia eden Isby, bu grupların meydan savaşını temel strateji olarak belirlediğini kaydetti.

ABD’nin Iraklı düşmanlarının patlayıcı bomba kullandıkları saldırılarda ve suikastlerde başarılı fakat politik arenada başarısız olduklarını belirten Isby, bu grupların yeniden Manchester yenilgisi sonrası dönem oluşturmak için çabaladığını ileri sürdü.

WASHINGTON-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 18:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?