17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD'li silah denetçisinden itiraf: Irak'ta kimyasal silah yoktu

New York Times gazetesine beyanat veren Kay, "Şahsen, yeni üretilmiş kitle imha silahlarının Irak'ta büyük miktarlarda olduğu kanısında değilim. Üretimin devam ettiğine dair herhangi bir fabrika ya da belge de bulamadık" dedi.
Silah denetçisi David Kay, Pazar günü bir radyoya yaptığı açıklamada, Irak'ta kitle imha silahı bulunamamasından dolayı CIA'nın ABD Başkanı'na açıklama yapma zorunluluğunun bulunduğunu söylemişti.
ABD'li silah denetçisi, Irak'ta kitle imha silahları arayan Irak Araştırma Grubu liderliğini 9 ay yürütmüştü.
New York Times gazetesi, Irak'ta ABD liderliğindeki savaşın ana gerekçesi olarak gösterilen kimyasal ve biyolojik silahların bulunamamasının, ABD yönetiminde büyük bir sıkıntıya yol açtığını yazdı.
Silah Denetçisi David Kay, İngiltere'nin Irak konusunda Eylül 2002'de sunduğu ve ülkenin 45 dakikada kimyasal ve biyolojik silahlar yerleştirebileceği iddiasındaki istihbarat raporunun da doğru olmadığını belirtti. Amerikalı denetçi, "9 aylık denetimlerimizden sonra, ani bir eylem için büyük miktarda silah olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Irak'ın halen kitle imha silahlarına sahip olup olmadığı konusunda 'sorulara açık' olduklarını ifade etmişti.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2004 Pazartesi 12:32:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?