18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD’nin işkence taşeronları

Ebu Gureyb skandalını ortaya çıkaran New Yorker dergisinden yeni bir iddia; ’ABD, terör süphelilerini, işkencenin yoğun olduğu Mısır, Fas, Suriye, Ürdün gibi ülkelere sorguya gönderiyor.’


Amerika’nın en etkili araştırmacı gazetecilerinden Seymour Hersh’ün de yazarları arasında bulunduğu New Yorker dergisi son sayısında; "Taşeron İşkence" adlı bir makaleye yer verdi.

Söz konusu ağın son derece gizli işletildiği anlatılan yazıda, CIA’in eski terörle mücadele uzmanlarından Michael Scheuer’in; "Bir kabus yarattık" sözlerine yer verilmiş.

Amerikan yasaları, suçlu ya da şüphelilerin, işkence olaylarına rastlanan ülkelere iadesini yasaklıyor.

Ancak yazıda görüşlerine yer verilen uluslararası hukuk uzmanı Scott Horton, CIA’in kurduğu işkence ağına, 2001’den bu yana toplam 150 kişinin takıldığını anlatıyor.

New Yorker’ın araştırmasına göre sistem şöyle işliyor. Kar maskeli Amerikan ajanları, Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu’da yaptıkları operasyonlarla şüphelileri kaçırıyor.

Daha sonra şüpheliler, Mısır, Fas, Suriye, Ürdün gibi ülkelere gönderiliyor. Bu dört ülke de, Amerikan Dışişleri Bakanlığı raporlarında, adları insan hakları ihlalleri ile birlikte anılan ülkeler.

Yazıda, bu ağın kurbanlarından biri olduğu söylenen Maher Arar adlı bir kişinin ifadelerine de yer verilmiş.

Arar, 2002 yılında John F Kennedy Havaalanı’nda tutuklandığını ve bir jet ile, önce Ürdün’e, ardından da Suriye’ye gönderildiğini anlatıyor.

Suriye’de yoğun işkence gördüğünü söyleyen Arar, yediği dayak neticesinde, kendisini sorgulayanların istediği ifadeyi vermiş ve 2003’te özgürlüğüne kavuşmuş. Ardından da Amerika Birleşik Devletleri’ni dava etmiş.

New Yorker’daki yazıda atıfta bulunulan bir diğer isim de, FBI’dan 2003’te emekliye ayrılan bir terörle mücadele uzmanı; Dan Coleman. Coleman şüphelilerin başka ülkere gönderilmesi uygulamasının artık kontrolden çıktığını söylüyor.

New Yorker, kadrosundaki ünlü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh’ün makaleleri ile öne çıkan bir dergi.

Amerikan ordusunun 1968’de Vietnam’daki My Lai katliamını, geçen yıl ise Irak’ta Ebu Gureyb skandalını ortaya çıkaran Hersh son olarak, Amerikan ordusuna bağlı komandoların İran’da altı aydır çalışma yaptıklarını, olası hava saldırıları için hedef belirlediklerini savunmuştu.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 00:02:11
Güncelleme :9 Şubat 2005 Çarşamba 09:00:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?