19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD'nin Ortadoğu Projesi çıkmazda

Saddam Hüseyin orduları karşısında kolay kazanılan askeri zaferden bir yıl sonra Amerikan askerleri, ne zaman Irak'a veda edeceklerini bilemiyor. Yönetimin Iraklı sivillere devredilmesine 1.5 ay kala, Washington'daki Ortadoğu uzmanları tam bir çıkmaza girdiklerini belirtiyor.
ABD başkentindeki tecrübeli ağızlardan yapılan açıklamalarda, dünyanın en büyük ikinci ham petrol rezervlerinin bulunduğu Irak'taki halk grupları arasında iç savaş ve kaos çıkmasını önleyebilmek için birliklerin en az 10 yıl daha Irak'ta kalmasının kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.
Başkan Bush'un, "Ortadoğu'ya örnek oluşturacak demokratik ve müreffeh Irak oluşturma" hedefine yaklaşılmasının sanıldığından zor olacağını söyleyen Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Juan Cole, "harekat usülleri ile askeri stratejinin" baştan sona yenilenmesinin şart olduğu görüşünde. Paul Bremer başkanlığındaki sivil yönetimin 30 Haziran'dan sonra üstleneceği kontrol görevinin yepyeni bir özelliğe kavuşturulmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Cole, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çıkarılabilir petrol rezervlerinin üçte ikisi, Körfez bölgesinde bulunuyor. Bu stratejik boyut dikkate alındığında, Amerikan yönetiminin Ortadoğu'nun kaosa sürüklenmesine tahammül edemeyeceği daha kolay anlaşılacaktır. Amerikan askeri, en az 10 yıl daha bölgede kalmalı. Bunun alternatifi yok"

VİETNAM BENZETMESİ
Irak'tan medyaya yansıyan korkunç manzaralar karşısında Amerikan kamuoyunun, Vietnam'ı hatırlayıp askerlerin Irak'tan çekilmesini istemesi sürpriz olmayacak. Siyaset bilimci Robert Rabil, domino teorisini çağrıştıran tahminleriyle, Irak'taki istikrarsızlığın Suudi Arabistan ve Pakistan gibi müttefiklere sıçramasının, ABD ile bütün Batı için vahim sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Rabil, "Bununla kalsa iyi. Asıl felaket, ABD'nin kişiliğinde Batı'ya cihat ilan eden radikal dinci akımların gözünde beş paralık olmaktır" diyor. Rabil, Ortadoğu'da bozguna uğranmasının Batı Avrupa'dan Filipinler'e kadar bütün Müslümanlar'ın El Kaide'yi kutsallaştırmasına yol açacağını sözlerine ekliyor.
Başkan Bush da kamuoyunu, Irak macerasının uzayacağına şimdiden alıştırmaya çalışıyor. Son basın konferansında, "Bedava özgürlük yoktur' diyen Bush, Amerikan tarihine atıfta bulunmuş ve "Biz de hürriyete kavuşana kadar az bocalamadık" demişti.
George W. Bush, her fırsatta Saddam'sız dünyanın daha güzel olduğunu ve Irak'ta kitle imha silahları bulamamalarına rağmen Saddam tehlikesini savuşturduklarını dile getiriyor. "Afganistan ve Irak'a şimdi de müdahale ederdim" diyen ABD Başkanı, "Siyasi hata yapmadığımı söyleyecek kadar ileri gitmem" şeklindeki sözleriyle, Irak ve Ortadoğu politikalarının değişebileceğinin işaretini vermiş oldu.
BİLGİN ŞAŞMAZ - BAĞDAT (İHA)
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2004 Perşembe 15:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?