24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD'nin PKK politikası öfke kaynağı

Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, son zamanlarda Türkiye’de arttığı iddia edilen anti-Amerikancılığın ABD’nin PKK politikasını değiştirmesiyle ortadan kalkacağını söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)’ın aylık olağan toplantısına katılan Bağış, iki ülkenin, son dönemde Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda görüş birliği içinde olmalarına karşın, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki beklentilerine istediği yanıtı alamadığını belirtti.

Geçmişte Avrupa ülkelerinin terör örgütü olarak görmediği PKK’yı, ilk kez ABD’nin terör örgütü listesine aldığını anımsatan Bağış, aynı işbirliğini Irak’ta da görmek istediklerini dile getirdi.

Bağış, ABD’nin, PKK konusundaki hassasiyetini artırması ve bu konuda biraz daha ciddi adımlar atması halinde Türkiye’de olduğu varsayılan anti Amerikan dalganın kırılacağına inandığını söyledi. Bağış, ’ama maalesef PKK mensuplarının Kuzey Irak’ta ellerini kollarını sallayarak serbest dolaşmaları bizim ağırımıza gidiyor” dedi.

Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, Kerkük’teki nüfus dalgalanmalarının da Türkiye tarafından hoş karşılanmadığını vurguladı.

"ABD medyası fazla ciddiye alınmamalı"

ABD medyasında zaman zaman yer alan Türkiye aleyhtarı haberlere değinen Bağış, Türk medyasının ABD medyasını gereğinden fazla ciddiye aldığını iddia etti. Bağış; "ABD’de yüzlerce gazete var, binlerce köşe yazarı var. Bunlardan biri bir yazı yazıyor, ısmarlama olduğu her yerinden belli olan bir yazı. Biz bunu Türkiye’de manşet yapıyoruz. Bence bu kadar ciddiye almamamız lazım.’’ dedi.

"Ermenistan yumuşamalı"

Ermenistan’la ilişkilerin de istenen düzeyde olmadığını dile getiren Bağış, bu durumun Ermenistan’ın Türkiye’nin sınırlarını tanımamasından kaynaklandığını söyledi. Kendisinde olan istatistiklere göre 30 bin Ermenistan vatandaşının Türkiye’de yaşadığını ifade eden Egemen Bağış, Ermenilerin tarihi iddialarından vazgeçmeleri halinde Türkiye ile ilişkilerin daha düzgün bir zemine kayacağını söyledi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Mart 2005 Pazar 21:21:46
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 00:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?