17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD'ye Türkiye'de 2. üs yok

Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Demirezen'in verdiği bilgilerin ardından Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Aydoğan Babaoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Kıbrıs'ta hükümetin izlediği yol haritası ile Genelkurmay Başkanlığı'nın izlediği yol haritası arasında bir farklılık bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Korgeneral Babaoğlu, TSK'nın Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir çözümün bulunması yönünde her zaman destek verdiğini söyledi. TSK'nın bu yöndeki görüşlerinin çeşitli platformlarda dile getirildiğini ve Başbakanlığa sunulduğunu hatırlatan Korgeneral Babaoğlu, "TSK'nın görüşlerinde bir değişiklik yoktur. Şu anda sürdürülen görüşmelerden hem Türkiye hem de Kıbrıs Türk halkının güvenlik beklentilerine cevap verecek bir sonuç çıkması dileğimizdir. Ümit ediyoruz ki görüşmeler beklentilerimiz doğrultusunda sonuçlanacaktır" dedi.

GENELKURMAY, KIBRIS'TAKİ GÖRÜŞMELERİ ETKİLEYECEK AÇIKLAMALARDAN KAÇINIYOR
Başbakan Erdoğan'ın medyanın oto sansür yapması yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine bu konuda bir değerlendirme yapmalarının sözkonusu olmadığını dile getiren Korgeneral Babaoğlu, 'Kıbrıs'ta kırmızı çizgilerimiz korunuyor mu?' şeklindeki soruya ise "Gelişmeleri takip ediyoruz. Görüşmeler devam ettiğine göre görüşmeleri yönlendirecek ya da etkileyecek açıklamalar yapmamızın doğru olmadığını düşünüyoruz. Ümidimiz görüşmelerden Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının beklentilerine cevap verecek bir sonucun çıkmasıdır. Bununla ilgili gayret gösterildiğine inanıyoruz" karşılığını verdi.

"PKK İSTİKRARSIZ ORTAMDAN FAYDALANIYOR"
Korgeral Yalçın ise Irak'ın kuzeyindeki terör odaklarına ABD ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan harekata ilişkin görüşmelerin hangi aşamada olduğu sorusu üzerine tümgeneraller seviyesinde ABD ile yürütülen görüşmelerin Irak'ın kuzeyiyle ilgili ortak yapılacak faaliyetleri içerdiğini anlattı. Birinci toplantının yapıldığını, ikinci toplantının da önümüzdeki günlerde yapılacağını açıklayan Korgeneral Yalçın, terör örgütü PKK'nın Irak'taki istikrarsız ortamdan yararlandığını, siyasi kimlik altında siyasal çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Korgeneral Yalçın, "Askeri yönden herhangi bir harekatla ilgili ABD'li sivil ve askeri karşıtlarımızla görüşmeler belli bir aşamaya geldi. Zamanlama konusunda bazı problemler sözkonusu. Beklentimiz örgütün başka ülkelere gitmesi değil silahlı gücünün ortadan kaldırılması ve siyasi faaliyetlerine son verilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.
RTÜK üyesi Mehmet Doğan'ın generallerle ilgili yazdığı yazılar konusunda hangi adımların atıldığı sorusu üzerine Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Sabri Demirezen, olayın yargı sürecinde olduğunu, bu nedenle konuyla ilgili yorum yapmalarının sözkonusu olmadığını söyledi. Tümgeneral Demirezen, yargı süreci sona erdiğinde gerekli açıklamaların yapılabileceğini ifade etti. NATO'nun transformasyonu çerçevesinde Ege Ordu Komutanlığı'nın kaldırılmasının gündemde olduğuna ilişkini haberlerin hatırlatılması üzerine Korgeneral Yalçın, bunu ilk kez duyduğunu, böyle bir planın bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Büyük Ortadoğu projesi ile Diyarbakır'ın büyük önem kazanacağı yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine Korgeneral Babaoğlu, Büyük Ortadoğu konusunu çok tartışılan bir konu olduğunu, projenin esas hedeflerinden birisinin, terörizmin kaynaklarının ortadan kaldırılması olduğunun ABD'li yetkililer tarafından açıklandığını ifade etti. Siyasi ve hukuki yapıda değişiklikler yapılması ve eğitim, güvenlik gibi alanlarda uzun süreli değişikliklere geçilmesinden söz edildiğini hatırlatan Korgeneral Babaoğlu, projenin konsepti ve kapsamının ise henüz netlik kazanmadığını söyledi. Bilinmeyen noktalar bulunduğuna işaret eden Korgeneral Babaoğlu, Genelkurmay Başkanlığı tarafından konuyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü, konuyu Türkiye'nin milli çıkarları çerçevesinde ciddi şekilde incelediklerini söyledi. Korgeneral Babaoğlu, bilinmeyenler netleştiğinde konuya ilişkin görüşlerini açıklayacaklarını duyurdu.

İKİNCİ ÜS SÖZKONUSU DEĞİL
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Grossman'ın, Türkiye'de ikinci bir üs açmayı planladıklarına dair açıklamalarda bulunduğunu hatırlatılması ve bu üssün nerede açılacağının sorulması üzerine Korgeneral Yalçın, ABD üslerinin yeniden konuşlanmasının gündemde olduğunu ancak ikinci bir üs açılması yönünde herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Grossman'ın kendilerine Aralık ayındaki ziyareti sırasında düşündükleri yapılanmayla ilgili genel bilgi verdiğini açıklayan Korgeneral Yalçın, bu konuda henüz bir gelişme olmadığını ifade etti. Korgeneral Yalçın, ABD'nin yeniden konuşlandırma konusundaki görüşleri netleştikçe yeniden değerlendirme yapılacağını ifade etti. Yalçın, İncirlik Üssü'nün halen kullanılan bir üs olduğunu hatırlattı.
Korgeneral Yalçın, özellikle Ege denizi üzerinden yasadışı göçün neden engellenemediğine yönelik bir soru üzerine Ege denizinde yeterli başarının sağlandığını ancak Doğu Anadolu bölgesinin haşin arazi yapısı nedeniyle burada bir takım zaafiyetler bulunduğunu anlattı. Korgeneral Yalçın, bu zaafiyetlerin giderilmesi için Sınır Kontrol Sistemi'nin oturtulmaya çalışıldığını vurguladı.

"TSK YASALARDA BELİRTİLEN ÇERÇEVEDE GÖREV YAPIYOR"
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı insan hakları raporunda Türkiye'de reformların yeterli olmadığı ve ordu üzerindeki sivil kontrolün yetersiz olduğu yönünde görüşler bulunduğunun hatırlatılması üzerine Korgeneral Babaoğlu, TSK'nın görevlerinin Anayasa'da ve yasalarda belirtildiğini, TSK'nın bu yasalarda belirtilen çerçevede görev yaptığını söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün RTÜK ve YÖK'ten askeri üyelerin çıkarılacağı yönündeki açıklamaları ile ilgili ise Korgeneral Babaoğlu, "Bu organlarla TSK mensuplarının bulunması ilgili yasalar gereğidir" yorumunda bulundu.
NATO'nun Irak'ta ne zaman rol alacağı sorusu üzerine Korgeneral Yalçın, bazı alternatifler üzerinde tartışıldığını hatırlatarak NATO'nun ne zaman Irak'a gireceğine üye ülkelerin karar vereceğini söyledi. Yalçın, Türkiye'nin de kendi milli sistemi içinde oluşacak kararı NATO'da gerektiği şekilde ifade edeceğini vurguladı.
ZAFER ÇAKMAK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2004 Cuma 17:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?