19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD’ye üs ve liman yardımına dava

Havaalanı ve limanlardan askeri malzemelerin geçişine onay veren tebliğ Danıştay’a taşındı. ABD malzemeleri için yedi liman ile altı havaalanını açan Dışişleri Bakanlığı’nın tebliğine karşı Erbakan’ın avukatları dava açtı.

Cumhuriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu’nun haberini alıntılayarak aktarıyoruz.

ANKARA - Hükümetin Irak operasyonuna destek verdiği gerekçesiyle eylem zinciri başlatan Saadet Partisi (SP), hukuksal mücadeleye de girişti. Necmettin Erbakan ’ın avukatları, yedi liman ve altı havaalanından ABD askeri malzemelerinin taşınmasına olanak sağlayan 1 Eylül tarihli Dışişleri Bakanlığı tebliğinin iptal edilmesi için Danıştay’a dava açtı.

SP’nin gölge başkanı Necmettin Erbakan’ın 6 avukatı, Dışişleri Bakanlığı tebliğini yargıya taşıdı. Prof. Dr. Mustafa Kamalak , avukatlar Şeref Malkoç, İsmail Aydos, Serkan Güçlü, Abdulhamit Gül ve Mücahit Kanpolat tarafından Danıştay Başkanlığı’na verilen dava dilekçesinde, ’’ABD’ye Ait Destek Hamulesinin (eşya) İthal/İhraç ve Ülke İçi Nakil ve Tevziine (dağıtım) Dair Tebliğ’’ in iptal edilmesi ve ’’yürütmenin durdurulması’’ istendi. Dava dilekçesinde, savaşan taraflardan birine yardım etmenin, resmen olmasa bile fiilen yardım edilen taraf yanında ’’savaşa girmek’’ anlamına geldiği, Osmanlı İmparatorluğu’nun da 1. Dünya Savaşı’na böyle girdiği belirtildi. Türkiye’nin, 1. Dünya Savaşı’ndaki benzer gelişmeden daha tehlikeli bir durumla karşılaştığı savunulan dilekçede, ABD’nin Irak işgalinin hiçbir hukuka ve haklı gerekçeye dayanmadığı kaydedildi.

Dava dilekçesinde, Meclis’in işgalci güçlere destek sağlamak amacıyla getirilen bir tezkereyi reddettiği anımsatılarak ’’Aynı destek, asker gönderme dışında, TBMM’yi by-pass eden, hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan, üstelik anayasaya açıkça aykırı olan bir tebliğ ile sessiz sedasız sağlanmıştır. Tebliğ, yetki, sebep ve maksat unsurları bakımından sakattır, anayasanın lafzına ve ruhuna aykırıdır’’ denildi. Anayasanın 2, 3, 6 ve 87. maddelerine aykırılık savına yer verilen dilekçede, ’’Türkiye’nin her köşesinde, taşında ve toprağında, dolayısıyla her limanında ve her hava alanında Türk vatandaşının bir payı bir hakkı vardır. Bu hakkın, hukuka aykırı biçimde işgalci bir devletin emrine amade kılınması, telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır’’ görüşü kaydedildi.

1 Eylül 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan dava konusu tebliğ, ABD tarafından Türkiye’ye getirilecek ve buradan götürülecek askeri malzeme, teçhizat, ikmal maddeleri ve eşyalarının giriş-çıkış ve ülke içi nakil işlemlerini düzenliyor. Tebliğ; İstanbul, İzmir, İskenderun, Yumurtalık, Antalya, Aksaz/Karaağaç ve Ağalar limanları ile Esenboğa, Atatürk, Çiğli, İncirlik, Antalya, Aksat/Dalaman limanlarının kullanımına olanak sağlıyor.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 09:57:50
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 10:01:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?