17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'ABD'yi İslam devleti mi yapacaksınız?'

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Amerikan gümrüklerinde kötü muameleye uğradığını söyleyen 100 vatandaşının şikayetlerini soruşturuyor.

Sunday Times'ın haberine göre, turistler veya iş gezisine çıkanlar, Amerikan havaalanlarındaki görevliler tarafından bazen saatlerce sorgulanıyor, bazen kelepçe hatta zincire vuruluyor ve bazıları, haksız yere terörizmle bağlantısı olduğu iddia edilerek sınırdışı ediliyor.

Londra'nın güneyindeki Merton'da oturan 28 yaşındaki kadın Savinder Bual, eğitim amaçlı film çekmeye gittiği Amerika'ya gitmiş, New York'ta JFK havaalanında sorgulanmış. Sekiz yıl önceki ziyaretinde kalış süresini dört gün aştığı gerekçesiyle saatlerce sorgulanmış, kelepçelenmiş, ayakları zincire vurulmuş ve geceyi nezarethanede geçirdikten sonra Londra'ya geri gönderilmiş. Altı yıl önceki ziyaretinde Amerikalı yetkililerin hiç böyle bir şeyi gündeme getirmediklerini söylemesi işe yaramamış. Memurların kabalığından şikayetçi olan Bual evine döndüğünde eski belgelerini karıştırmış ve aslında 1996'daki Amerika gezisini tam da verilen süre içinde bitirdiğini tespit etmiş.

Bir bilgisayar şirketinde yönetici olarak çalışan 33 yaşındaki Neil Forrester, Los Angeles havaalanında Şubat 2003'te göçmenlik dairesi yetkilileri tarafından alıkonulmuş. Onun da 1996'daki ziyaretinden dolayı başı derde girmiş. Üstelik yanında kızı ve hamile eşi de varmış ama bu, yetkilileri durdurmamış. Sekiz yıl önceki Amerika ziyaretinde pasaportu kaybolduğu için, ülkeden çıkışı kayıtlara geçmeyen Neil Forrester, "Son ziyaretinizde verilen süreyi aşmışsınız" denilerek gözaltına alınmış. Fotoğrafı çekilmiş, parmak izi alınmış, eşini veya avukatını aramasına izin verilmemiş, 24 saat içinde sınırdışı edilmiş, 10 yıl Amerika'ya girmesi yasaklanmış.

"Benim karım Amerikalı, dolayısıyla yakınlarımızı ziyaret edemeyeceğimiz için bu yasak bizi çok etkileyecek" diyor.

İngiltere vatandaşı bir Müslüman da Amerikalı memurların muamelesinden şikayetçi. Meksika'da bir ay tatil yaptıktan sonra İngiltere'ye dönerken, Amerika'nın Atlanta şehrinde aktarma yapan Riaz Khan, bavulunda Kuran olduğu için yedi saat sorgulanmış. "Bomba yapmayı biliyor musun, Amerika Birleşik Devletleri'ni bir İslam devleti yapmak istiyor musunuz?" gibi sorulara muhatap olmuş. Riaz Khan, "Usame bin Ladin'in benim amcam olduğunda ısrar ediyorlardı" diye anlatıyor. O da sınırdışı edilmiş.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı her bir şikayet için Amerikalı muhataplarından izahat isteyeceklerini söylüyor. Amerika'yı yılda dört milyon İngiltere vatandaşının ziyaret ettiği belirtiliyor Sunday Times'ın haberinde.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2004 Pazar 22:20:27
Güncelleme :17 Mayıs 2004 Pazartesi 00:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?