19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD´yle ´Ekümenik´ krizi büyüyor

ABD’yle ’’Felluce katliamı’’ nedeniyle yaşanan diplomatik gerilim ’’ekümenik krizi’’ yle tırmanıyor. ABD Büyükelçiliği’nde yarın gerçekleştirilecek olan resepsiyona Fener Rum Patriği Bartholomeos ’un ekümen (Ortodoksların evrensel lideri) sıfatıyla çağrılması hükümette rahatsızlık yarattı.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer dün ’’çok acil’’ ibaresiyle Cumhurbaşkanlığı, TBMM, devlet bakanlıkları ve kamu kuruluşlarına genelge göndererek bürokratlardan resepsiyona katılmamalarını istedi. Dışişleri Bakanlığı’nın bir süre önce ABD Büyükelçiliği’ni konuyla ilgili olarak uyardığı, büyükelçiliğin ise geri adım atmadığı öğrenildi. Bunun üzerine yayımlanan genelgeyle üst düzey Dışişleri Bakanlığı bürokratlarından resepsiyona katılmamaları istendi.

Ankara’daki ABD Büyükelçilik sözcüsü Josef Pennington, Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuyu değerlendirirken, "biz, Fener Rum Patriğini her zaman için ekümenik olarak Kabul ediyoruz. Şimdi de değişen bir şey yok. Resepsiyona isteyen gelir, istemeyen gelmez" dedi

Başbakanlık’tan veto

Ortodoks Patrikhane Temsilcileri Ulusal Konseyi’nin, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman onuruna vereceği resepsiyon, davetiyede Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ’’ekümenik sıfatı’’ yla tanımlanması nedeniyle krize dönüştü.

Edelman’ın ABD Büyükelçiliği’ndeki konutunda, Patrik Bartholomeus’un himayesinde gerçekleşecek resepsiyon, Başbakanlık’tan da veto yedi. Davetiyelerde Bartholomeus’un isminin önüne, Türkiye’nin Lozan Antlaşması gereği kabul etmediği ’’ekümenik’’ sıfatının konulmasını protesto eden AKP’li milletvekilleri davete katılmama kararı alırken duyulan rahatsızlık Başbakanlık ile en üst düzeye taşındı.

Gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlık Müsteşarı Dinçer tarafından imzalanan genelge dün kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi. Genelgede, ’’Kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevli personelin ve bürokratların resepsiyona katılmaması hassasiyetle istenmektedir’’ denildi. Davetiyede yer alan ekümenik sıfatına vurgu yapılan genelgeler imza karşılığı teslim edildi.

Davetiyelerde, ABD Büyükelçisi Eric Edelman’ın Fener Rum Patriği için “ekümenik” sıfatı kullanması AKP’li milletvekillerinin de tepkisini çekmiş, geçen hafta bir grup milletvekili Edelman’a kınama mektubu göndermişti.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 08:51:44
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 17:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?